دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و هشت 108
شرح حقوقی و فنی اسکوپ سنگ نما ، تاکید به مهندسین ناظر بابت توجه به نبشی کشی های بلوک های سبک گازی برای دیوارهای پیرامونی ، چگونگی اسکوپ سرامیک در نما ، نحوه گزارش دادن عدم اسکوپ سنگ نما بحث ، پیرامون تاییده پایانکار برای ساختمانهایی که سنگ نمای آنها اسکوپ نشده است
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
موضوع بحث ابتدایی این جلسه را در جلسات گذشته به تفصیل بیان کرده ایم و در این جلسه نیز جهت یادآوری به شرح مجدد آن خواهیم پرداخت. بسیاری از مهندسین ناظر تصور می کنند که اسکوپ کردن سنگ نما منحصراً شیار زدن پشت سنگ پلاک با دستگاه فرز، و مفتول بستن و چسباندن لقمه میباشد که قبل از نصب و دوغاب ریزی پشت سنگ انجام می شود . در حالی که بعد از نصب سنگ نما نیز می توان با پیچ و رولپلاک آن را اسکوپ نمود .قابل ذکر است که اگر سنگها در حین اجرا و بازدید مهندس ناظر اسکوپ نشده بود، مهندس ناظر باید آن را به شهرداری گزارش کند و اگر پس از اجرا این تخلف را گزارش کند، گزارش پس از موعد محسوب می شود و در صورتی که از ناظر در شورای انتظامی و محاکم قضایی شکایت شود آنگاه ممکن است به چند ماه محرومیت از پروانه اشتغال و یا پرداخت خسارت محکوم گردد . گاهی سازنده از ناظر شکایت میکند که چرا این تخلف را در حین کار به شهرداری گزارش نکرده یا به سازنده تذکر نداده است . طبق تبصره ماده 100 قانون شهرداری ها ناظر باید به مرجع صدور پروانه ساختمان ( شهرداری ) تخلفات را گزارش کند و شهرداری موظف است به سازنده اخطار دهد . وقتی ناظر ( معماری ، هماهنگ کننده ،تک ناظر ) بعد از اتمام اجرای سنگ نما ،گزارش اسکوپ نشدن سنگهای نما را بدهد و مالک را موظف به پیچ و رولپلاک کردن سنگها کند و هزینه نصب مجدد داربست ، تهیه پیچ و رولپلاک و دستمزد اجرا را به سازنده تحمیل نماید، ممکن است مورد شکایت سازنده قرار گیرد . چون ناظر گزارش خارج از موعد داده است بنابراین به پرداخت10 تا 20 درصد هزینه های مذکور محکوم می شود .
حال سئوال اینجاست که چگونه ناظر گرفتار این شکایتها نشود یا اگر هم گرفتار شد؛ چگونه خلاص شود ؟
- اگر مهندس ناظر به سازنده، دستورکار اسکوپ سنگها را داده بود و مالک علیرغم وعده داده شده ؛ باز هم سنگها را اسکوپ نکرد و ناظر متوجه این تخلف بشود و مامور شهرداری تا آن زمان بازدید نکرده بود ، آنگاه ناظر می تواند از قاعده میخ طویله استفاده کند و گزارش شهرداری را به فعل مضارع بنویسد که :
مالک در حال اجرای سنگ نما است و برخی سنگها اسکوپ نشده و خلاف دارد .
- این نوع گزارش را تا یک ماه بعد از سنگ کاری هم می توان داد اما بیشتر از این مدت ممکن است تاخیر ناظر در گزارش دادن لو برود . برخی ناظرها گزارش اسکوپ نشدن سنگ نما را به فعل ماضی می نویسند:
سنگ کاری نما به اتمام رسیده و برخی سنگها اسکوپ ندارند. یا حتی موقع پایان کار گزارش این تخلف را می دهند که این نوع گزارشات اشکال دار است . معمولاً در این حالت مامور شهرداری قبل از ناظر ، گزارش اتمام نازک کاری و نمای ساختمان را داده است.
آیا در این صورت مفری برای ناظر وجود دارد؟ آیا او به خاطر اشتباهش باید به سازنده باج بدهد و برای در امان ماندن از محکومیت در شورای انتظامی یا دادگاه ، پایان کار ساختمان را تایید کند؟
راه حلی وجود دارد و آن اینکه اگر سنگ نما از جنس تراورتن یا گرانیت با ضخامت کم ( در حد یک سانتیمتر ) باشد ناظر می تواند در گزارش به شهرداری یا با تقدیم لایحه دفاعیه به شورای انتظامی یا دادگاه ، بنویسد که شیار زدن پشت سنگ و استفاده از لقمه و مفتول ، تنها راه کار اسکوپ کردن نیست بلکه در این مورد خاص چون ضخامت سنگ کم است و شیار زدن باعث ترک و شکستن سنگ می شود ؛تشخیص فنی و مهندسی ، مهندس ناظر این است که همه سنگها بعد از نصب شدن ، با پیچ و رولپلاک اسکوپ شوند و این موضوع قبلاً به سازنده تذکر داده شده است . روش اسکوپ به وسیله پیچ و رولپلاک در پروانه های ساختمانی صادره از طرف شهرداری تهران و مشخصات فنی کارهای ساختمانی نشریه 55 پذیرفته شده است …
….