دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و شانزده 116
ویژگی های دودکش های وسایل گاز سوز خانگی ، شرح اهمیت دریچه تبادل هوا و جانمایی آن و چگونگی تنظیم صورتجلسه توسط ناظرین برای دریچه تبادل هوا با بازخوانی پرونده های واقعی مرگ خاموش
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
موضوع این جلسه بیشتر مربوط به مهندسان ناظر تاسیسات مکانیکی و گاز بوده و البته مفید به حال ناظرین تک ناظر ، هماهنگ کننده و حتی ناظر معماری و حتی ناظرین نقشه برداری است و یک بحث کلی و عمومی خواهد بود و شامل حال همه مهندسان میباشد ؛ نه فقط افراد درگیر در لوله کشی های گاز مثل مجریان گاز و غیره…..
- در خصوص بحث کنترل دودکش ها لازم به ذکر است که ناظرین گاز و حتی به صورت تضامنی ، مهندسان تاسیسات مکانیکی و تک ناظره و هماهنگ کننده راخودبخود دراین بحث درگیرمیکند و این افراد باید اشراف اطلاعاتی خوبی نسبت به این موضوع داشته باشند. این جمله و این طرز تفکر؛ که چون این موارد را ناظر گاز کنترل میکند و به بقیه ناظرها ارتباطی ندارد حرف نادرست و تفکری کاملاً اشتباه است . در پرونده هایی که بازخوانی خواهیم کرد ،معلوم خواهد شد که همه ناظرها درگیر این موضوع میباشند.
اولین نکته مهم اینکه، دودکش وسایل گاز سوز خانگی ، مثل بخاری ، آبگرمکن ، پکیج و موتورخانه باید زاویه 90 درجه نسبت به افق داشته باشند در غیر این صورت اگر کمتر یا بیشتر از 90 درجه باشند دود را پس میزنند و باعث خفگی میشوند . ممکن است استدلال شود که زاویه بیش از 90 درجه اشکال ندارد ولی ناظر نباید زیر بار این حرفها برود .
نکته مهم بعدی که باید مورد توجه قرارگیرد اینکه؛ بعضی بهره برداران دودکش را بصورت افقی نصب میکنند که این کار ممنوع است. مگر این که به ازای هر یک متر دودکش افقی سه متر دودکش عمودی وجود داشته باشد . در غیر این صورت دود بالا نمیرود و ایجاد خفگی میکند .
نکته بعدی در رابطه با شومینه هاست ؛ اگرچه در آیین نامه طراحی دودکش ها، نحوه طراحی دودکش شومینه هم آمده است ولی شومینه کلاً ممنوع است و به ناظرین گاز توصیه میشود که اکیداً تایید نکنند چون مجری ها اغلب نمیتوانند شومینه را درست اجرا کنند. از جمله اینکه بالای شومینه باید کاملاً قیفی شکل باشد که دود را جمع کند ، دودکش آن باید مطابق آیین نامه، دامپر و زنجیر داشته باشد تا حرکت دود به بالا را کنترل کند و جهت بازشو دامپر باید از سمت بالا و به سمت پایین و بیرون باشد و نحوه نصب آن بسیار مهم است چون اگر دمپر اشتباه نصب گردد و جهت بازشو اشتباه باشد میتواند راه خروج گاز را ببندد و دیگر بالا نمیرود.
بازخوانی پرونده اول
در سال 1389 ساختمان 9 واحده ای در 5 طبقه در سعادت آباد تهران پایانکارش را میگیرد . در آخرین طبقه این آپارتمان یک سوئیت کوچک 40 متری وجود داشت که خریدار در همان سال این سوئیت کوچک را بنا به دلایلی برای پسر جوانش که حدود 20 سال داشت خریداری می کند.آب گرم این واحد با پکیچ شوفاژ دیواری تامین میشد و در همان سالی که مالک اقدام به خرید این واحد میکند به دلیل اینکه پکیج فن دار موجود؛ نقص فنی پیدا میکند؛ بنا به پیشنهاد تعمیر کاری؛ این پکیج باز شده و پکیج بدون فن توسط پدر این خانواده که فردی به ظاهر فنی هم بود و بدون حضور نصاب مجاز؛ در داخل واحد نصب می گردد.
- در داخل ظرفشویی آشپزخانه این واحد؛ شیر آب گرم دارای مغزی معیوب بود که وقتی بیش ا ز حد سفت میشد به دلیل دنده به دنده شدن مغزی ؛ شیرآب گرم دوباره باز می شد و آب گرم جاری میشد و وقتی که شیر آب گرم باز می شد همانطور که میدانید پکیچ اتومات میکند و شروع به کارکردن می کند . در یک روزی که این پسر جوان ساعت 10 صبح وارد واحد آپارتمان خود می شود و به دلیل شب بیداری دچار سردرد بوده است اقدام به خوردن قرص خواب آور کرده و احتمالاً از شیر آب گرم هم آبی می خورد و شیر آب گرم را محکم میکند و خسته به داخل اتاق خواب رفته و از فرط خستگی و سردرد به خواب میرود. همانطور که گفتیم شیر آب گرم به دلیل سفت شدن بطور ناگهانی دوباره باز میشود و وقتی که باز می شود پکیج دوباره روشن شده و فعال می شود و دائم کار میکند و آب گرم با فشار خارج شده بطوری که بخارآب گرم تمام واحد را فرا میگیرد. همانطور که میدانید پکیج برای درست کار کردن؛ نیاز به اکسیژن و هوا دارد ولی متاسفانه در این واحد هیچ گونه دریچه تبادل هوایی وجود نداشته و به دلیل کار کردن دائم پکیج به مدت 24 ساعت، تمام اکسیژن موجود در این واحد مصرف شده و این پسر جوان بعد از 16 ساعت دچار خفگی میشود و فوت میکند. چرا!!!!؟؟؟؟؟ چون مهندس ناظر گاز به دلیل نصب پکیج فن دار در روز اول ؛ سازنده را مجبور به نصب دریچه تبادل هوا نکرده بود و با خیال اینکه پکیج فن دار است؛ نیازی به نصب دریچه تبادل هوا نیست .غافل از اینکه این امکان وجود داردکه به هر دلیلی ساکنین و بهره برداران، پکیج معمولی را جایگزین پکیج فن دار کنند؛ که این …
….