دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه نود و دو 92
بازخوانی پرونده های مربوط به حوادث کندن چاه در معابر عمومی و داخل ساختمان ، بررسی آثار و تبعات ورود دزد به کارگاه های ساختمانی و منازل و آسیب دزد ، با بازخوانی هشت پرونده واقعی
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در این جلسه بیشتر به بازخوانی پرونده خواهیم پرداخت و کمتر به مواد قانونی اشاره خواهد شد، وپژوهش در خصوص مواد قانونی را به خودتان واگذار میکنیم . حدود شش یا هفت پرونده را در این جلسه بازخوانی میکنم که برای مهندسین ناظر، مجریان ذیصلاح و به خصوص سازندهها و مالکین و کلیه شهروندان مفید خواهد بود.در ابتدا یک ماده قانونی را خدمت شما عرض میکنیم
ماده 339 قانون مجازات اسلامی قدیم می گوید : ” هر کسی در معبر عام که شامل ،شارع عام، خیابان و کوچه میشود ؛ چاهی بکند ،یا سنگ یا مانع و یا چیزی را بر سر راه عابران بیندازد و موجب خسارت مالی و جانی شود، عهدهدار دیه و خسارت آن خواهد بود “.
پرونده های بسیار زیادی دراین خصوص وجود دارد؛ از جمله پرونده مربوط به افتادن خانم بارداری دریک گودالی که برای فاضلاب شهری در یکی از خیابان های تهران ، کنده شده بود و روی گودال پوشانده نشده بود ومتاسفانه این خانم باردار هنگام شب به درون گودال سقوط کرده و جنین 8 ماهه او سِقط می شود.پیرو این حادثه ، شکایتی میشود و پیمانکار، شرکت آب و فاضلاب و همهی مسئولین ذیربط را برای سقط بچه به پای میز محاکمه کشاندند.
- پس به هیچ عنوان فردی این اجازه را ندارد که در معابر عمومی ، با کندن چاه و یا نصب موانع باعث وارد آمدن خسارات مالی وجانی به مردم شود و درصورت هر گونه اتفاقی در پروژه های ساختمانی هم مهندس ناظر و هم مجری ذیصلاح و هم مالک و سازنده و حتی شهرداری و سازمان نظام مهندسی هم باید تاوان این خسارات را بدهند. حال به بازخوانی یک پرونده در این خصوص خواهیم پرداخت که از پرونده های بسیار آموزنده می باشد .
بازخوانی پرونده اول
این پرونده متعلق به سازنده ای است در منطقه تهرانپارس ؛ که به دنبال گرفتن جواز و پروانه ساختمانی بود و مهندس محاسب برای شروع عملیات محاسبات فونداسیون و سازه ، از وی نتایج آزمایشات ژئوتکنیک را خواسته بود .مالک با هماهنگی آزمایشگاه ژئوتکنیک در داخل حیاط این ساختمان قدیمی اقدام به کندن چاهی برای گمانه ژئوتکنیک کرده و بعد از حفر چاه روی دهانه چاه را می بایست توسط حفاظی مناسب می پوشاند که متاسفانه این کار را نکرد .از آنجا که این خانه قدیمی و تخلیه بود مالک این تصور را نمیکرد که ممکن است فردی حتی غیر مجاز وارد آن خانه شده و به درون چاه سقوط کند بنابراین در خصوص بستن روی دهانه چاه هیچ اقدامی نکرد. نیمه شب فرد سارقی با چراغ قوه که در دست داشت وارد خانه می شود و متاسفانه به داخل چاه 12متری سقوط کرده و فوت می کند . دو روز بعد مالک به طور اتفاقی به خانه خالی سرکشی می کند و متوجه جسد داخل چاه می شود و با تماس با پلیس و آتش نشانی جسد را از چاه بیرون می کشند و متوجه می شوند که او دو روز است که فوت کرده است.در دادگاه جنائی پرونده ای در این باب تشکیل می شود و مالک ساختمان مدعی می شود که او سارق بوده و نباید بدون اجازه وارد ساختمان میشد. قاضی پرونده به مالک و وکیلش ، این موضوع را اینگونه توجیه می کند که اول شما باید ثابت کنید که او دزد بوده است و تازه اگر هم این موضوع اثبات شود که او دزد بوده است ؛ دزد را که نباید کشت ؛ مجازات دزدی در قانون تعیین شده است و آن رد مال و یک تا سه سال زندان است ؛ ساختمان شما باید ایمن باشد تا به کسی حتی به یک سارق آسیبی وارد نشود. به هر حال در این پرونده سارق و آزمایشگاه ژئوتکنیک و مالک ساختمان درصد تقصیر گرفتند. ذکر این نکته دراینجا لازم و ضروری به نظر می رسد که بعد از حفر چاه آزمایشگاه ژئوتکنیک و یا هر مورد دیگری که ایجاد خطر نماید ؛ لازم است روی دهانه چاه بایک وسیله مطمئن پوشیده شود . دراین پرونده مهندس ناظر به دلیل اینکه تا زمان این حادثه پروانه ساختمانی صادر نشده بود ؛ تقصیری نگرفت.
- آزمایشگاه های مکانیک خاک و ژئوتکنیک باید به این نکته دقت خاصی داشته باشند؛ با توجه به سود خوب حفاری چاه؛ اکثراً خود آزمایشگاه ها ،پیمانکاری حفاری چاه را هم بر عهده میگیرند واکثر مقنی های چاه کن ، جزء نیروی آزمایشگاه محسوب میشوند بنابراین دقت لازم و کافی باید داشته باشند تا بعد از اتمام حفاری چاه وقبل ازترک محل نسبت به پوشاندن روی دهانه چاه ؛ دقت و وسواس خاصی به خرج بدهند . در پرونده بازخوانی شده فوق ، آزمایشگاه نیز به دلیل همین بی توجهی ؛ درکارشناسی ا نجام شده تقصیر گرفت.حتی درصورتیکه این کار توسط پیمانکار متخصص حفاری چاه انجام گردد، باید در قرارداد فی ما بین ، تمام موارد و مسئولیت ها برای طرفین تعریف گردد. در خصوص این موضوع که فردی که داخل چاه افتاد و فوت کرد آیا دزد است یا خیر؟ بین وکلا و حقوق دانان اختلاف نظری وجود دارد و آن اینکه به هر حال وقتی فرد ثالثی بدون اذن صاحب ملک وارد آن ملک می شود حتی اگر دزد باشد ویا چیزی را به سرقت ببرد و یا حتی موفق به اینکار نشود؛ باید جانش حفظ شودو اگر به دلیل نا ایمن بودن آن خانه ، برای فرد سارق اتفاقی بیفتد که منجر به مرگ او شود، هم خود سارق مقصر بوده و هم صاحب ملک و خانه ، به دلیل نا امن بودن خانه اش مقصر اعلام خواهد شد. حال در این خصوص به بازخوانی پرونده ای دیگر خواهیم پرداخت که درجای خود جالب توجه است.
بازخوانی پرونده دوم
حدود 10 سال قبل در شرق تهران خانواده ای که در یک منزل حیاط دار زندگی می کردند برای مسافرت چند روزی از تهران خارج می شوند . دریکی از شبها سارقی از راه دیوار داخل شده و قفل درهای ورودی را شکسته و وارد خانه میشود و به دلایل نامعلومی داخل خانه دچار برق گرفتگی شده و فوت می کند . بعد از چند روز که خانواده از مسافرت برمی گردند متوجه این ماجرا می شوند و با اطلاع به اورژانس و …
….