دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه شصت و شش 66
شرح مسئولیت مهندس ناظر گودبرداری ! ، بازخوانی یک پرونده در خصوص عدم رعایت ایمنی در استاندارد آتشنشانی ، بیان تفاوت شبکه خودکار باران با سیستم اعلام و اطفا حریق ، اهمیت کنترل ابعاد سرویس بهداشتی و حمام و کنترل اجرای جک معلول برای ناظرین معماری و هماهنگ کننده ، چگونگی طرح شکایت کیفری بر علیه شهرداری در صورت مسدود کردن حق امضا مهندسین ناظر ، چگونگی ثبت نام در ” سامانه ثنا ” در قوه قضائیه
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در پروژههای با عمق زیاد علاوه بر چهار ناظر مرسوم (در بعضی از شهرها ناظر نقشه برداری نیز وجود دارد ناظر پنجم نیز هست) ناظر دیگری نیز وجودش لازم به نظر میرسد و آن ناظر گودبرداری است که مهندس سازه میباشد.
وظایف مهندس گودبرداری از زمان تخریب ساختمان قدیمی تا ارائه گزارش پایداری دیوارهای گود و همسایه ادامه دارد، که این وظایف شامل نظارت بر امور خاکبرداری، اجرای سازه نگهبان و یا حفظ سپرخاکی دیوارهای گود می باشد . البته لازم به ذکر است تداخلی هم بین ناظر سازه و گودبرداری در هنگام اجرای سازه اصلی بر روی فنداسیون وجود دارد و آن هم؛ زمان نصب تا اتمام سازه اصلی و سازه نگهبان می باشد و تا مادامی که اندرکنش خاک و سازه، و در رفتگی احتمالی و صدمات وارده به دیوارهای همسایه در زمان نصب سازه اصلی وجود دارد، ناظر گود موظف است حضور داشته باشد. البته لازم به ذکر است در صورتی که سازه اصلی نصب و یا در هر زمانی ریزشی اتفاق بیفتد ناظر گودبرداری مسئول و پاسخگو میباشد. تا زمانی که ناظر گودبرداری اعلام نکند دیوارهای گود پایدار شده ولو اینکه اجرای سازه اصلی در حال اجرا باشد ناظر گود مسئول بوده و باید به وظایفش نظارت داشته باشد.
ساختمانی با کاربری اداری در سال 1388 جواز و در سال 1390 بعد از اتمام و در 8 واحد تجاری پایانکار میگیرد.چون ساختمان اداری و تجاری بود باید مطابق باضوابط آتشنشانی سیستم اعلام حریق و اطفاء حریق میداشت و ساختمان تک ناظره بود. در زمان سفتکاری که مالک، سازنده نیز بود؛ پیمانکاری برای نصب سیستم اعلام و اطفاء حریق میآوردتا سیستم مذکور را اجرا نماید و بعد از اجرا پایانکار میگیرد و ساختمان در سال 1391به بهره برداری می رسد.و نکته مهم این بود تابلو برق سیستم اعلام و اطفاء حریق در پشت بام و بر روی دیوار خرپشته و در معرض باران و آفتاب و عوامل جوی قرار داده بود که نباید اینکار را می کرد وبه این دلیل که آب باران به مرور زمان داخل تابلو برق نفوذ میکند . در سال 92 آب باران به داخل تابلو برق نشت میکند و دستگیره و درب پشت بام برقدار می شود و کل اسکلت ساختمان برقدار میشود و زمانی که یکی از کارمندان ساختمان دست به نرده میزند دچار برق گرفتگی شدید میشود.
کارمند بعد از 2 روز بر اثر ایست قلبی فوت میکند. در کارشناسی یک نفره ابتدا مدیر آپارتمان و سازنده را بازخواست میکنند و در کارشناسی 3 نفره ابتدا سازنده که مدیر آپارتمان هم بود را احضار کرده و 30% مقصر اعلام میشود و سپس پیمانکار نصاب مورد بازخواست قرارمیگیردو به دلیل اینکه تابلو برق در معرض عومل جوی قرار گرفته30% مقصر اعلام می گرددو ناظر نیز به دادگاه احضار شد و با نوشتن لایحهای برای تک ناظر که استاندارد آتش نشانی نیز باید درصد بگیرد به دلیل اینکه آنها هم تایید کرده بودند، باعث شد استاندارد آتش نشانی نیز 30% تقصیر بگیرد و ناظر نیز 10% مقصراعلام شد.
- طبق مقررات ملی ساختمان، در ساختمانهای مسکونی 5 طبقه روی همکف و در ضوابط شهرسازی، 6 طبقه روی همکف سیستم اعلام و اطفاء حریق الزامی و برای تمامی ساختمانهای اداری و تجاری (دارای هر چند طبقه) نیز الزامی میباشد و لازم است ناظر طبق مقررات ملی گزارش دهد و تمامی طراحان تاسیسات مکانیکی و برقی در این خصوص مقررات ملی را رعایت و در طراحیها لحاظ نمایند.
شهرداری تهران برای ساختمانهای 5 طبقه روی همکف در جواز ساختمان، بندی الزامی کرده است که اجرای شبکه خودکار باران در این ساختمانها الزامی است. تفاوت شبکه خودکار باران با اعلام و اطفاء حریق در این است که در شبکه خودکار باران فقط پارکینگ (بالای هر خودرو تعریف) و پاگرد راه پله هایی که کنار لابی آسانسور و درب واحدها وجود دارد میبایست اطفاء نصب و دارای منبع آب در پشت بام و پمپ و اعلام حریق نیز باشد. در خصوص نصب جعبه برق آتش نشانی حتماً در محل سرپوشیده و دور از آب و هوای خارج باشد (مثلا در اتاق آسانسور و یا طبقه پاگرد آخر نصب شود). در شبکه اعلام و اطفاء حریق میبایست …
….