برای دریافت فایل PDF کلیه جلسات بصورت یکجا به واتسآپ 09900992534 درخواست ارسال کنید
دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد

جلسه پنجاه و دو 52
شرح مسوولیت ناظران برق و مکانیک در تجهیز کارگاه با بازخوانی پرونده ، اهمیت آموختن مسئولیت ناظران سازه و معماری برای کلیه ناظران و طراحان در رشته های مختلف و همچنین مجریان ذیصلاح ، اشاره مختصری به اورلپ ( همپوشانی ) مسوولیت ناظر معماری و سازه با بازخوانی پرونده ، چگونگی تبرئه شهرداری بدلیل عدم حضور مجری ذیصلاح در حوادث ساختمانی ، تاکید مجدد بر اعلام گزارشات در موعد توسط ناظران با بازخوانی پرونده
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
همانطور که قبلا نیز شرح داده شد، مهندسین ناظر تاسیسات برقی و مکانیکی این توهم و تصور اشتباه را دارند که مسئولیتشان از شروع مرحله سفتکاری و نازک کاری ساختمان آغاز میگردد در حالی که اینگونه نیست بلکه مسئولیت تمام ناظرین پنج رشته از زمان صدور پروانه ساختمانی شروع میشود و اغلبِ دلایل محکومیت مهندسین ناظر در زمان شروع عملیات ساختمانی و در حین تجهیز کارگاه، بخصوص ناظرین در رشته تاسیسات برقی و مکانیکی ناشی از این تصور اشتباه است.
با بازخوانی پروندهای این موضوع شرح داده می شود
بازخوانی یک پرونده : محکومیت مهندسین ناظر تاسیسات مکانیکی و برقی بعلت عدم نظارت در حین تجهیز کارگاه
پرونده مربوط به یکی از ساختمانهای مناطق شمالی تهران در سال 1393 با چهار ناظر است. مالک پس از تخریب ملک قدیمی و عملیات گودبرداری دستور احداث اتاقکی جهت استقرار کارگران را میدهد.
کنتور برق ملک تخریب شده در معرض ریزش باران بود بنابراین ناظر هماهنگ کننده (ناظر عمران) به مالک دستور میدهد تا کنتور را جابجا کرده و در محل مناسبی نصب نماید مالک نیز کنتور برق را داخل اتاق کارگری نصب میکند (که به نظر محل مناسبی بود) تابلوی برقی نیز با چوب ساخته شده و به دیوار حیاط پیچ میشود از طرفی لوله آبی در کنار اتاق کارگری وجود داشت که برای شستشو و گاهی برای ساخت ملات از آن استفاده میشد. یک شیر آب نیز به واسطه یک زانو به لوله متصل بود که محل اتصال آن زانو با لوله لق شده بود در نتیجه وقتی کارگران آن را سفت میکردند مسیر زانو و شیر آب با زاویه 45 درجه به سمت کنتور برق قرار میگرفت.
- نگهبان کارگاه نیز همیشه شیر آب را بصورت لق رها میکرد تا آب به سمت کنتور نپاشد. روزی کارگری که به تازگی وارد کارگاه شده بود متوجه لقی شیر آب میشود و تصمیم میگیرد آنرا سفت نماید و شیر آب را باز میکند که در نتیجه آن، آب با فشار به سمت کنتور که دارای برق سه فاز بود پاشیده شده و زمین نیز خیس میشود، کارگر برای استراحت در همان محل روی زمین مینشیند که ناگهان بعلت اتصال برق سه فاز با آب، کارگر مذکور دچار برق گرفتگی شدیدی شده و در بیمارستان فوت میکند.
در نظریه کارشناسی یک نفره که همان بازرس اداره کار بود ناظر تاسیسات مکانیکی و برقی هر کدام 10 درصد، مقصر شناخته شده و سایر سهم تقصیر نیز بین متوفی، سازنده و مجری ذیصلاح تقسیم میگردد. پس از اعتراض به این رای، پرونده به هیات کارشناسی سه نفره ارجاع شده و ناظر هماهنگ کننده نیز به میزان 5 درصد مقصر شناخته میشود. ناظر هماهنگ کننده میبایست برای تجهیز کارگاه تائیدیهای از سایر ناظرین بخصوص ناظر برق و ناظر تاسیسات مکانیکی میگرفت و چون این تائیدیه گرفته نشده بود به همین دلیل 5 درصد از سهم تقصیر، به ایشان اختصاص یافت. سازنده نیز که سبب اصلی حادثه بود و کارفرمای کارگر محسوب میشد بیشترین تقصیر را گرفت، مجری ذیصلاح در این کارگاه صوری بود و 10 درصد مقصر شناخته شد.
از این پرونده اینگونه نتیجه میگیریم که ناظر هماهنگ کننده باید تائیدیهای از ناظر برق و ناظر تاسیسات مکانیکی برای تجهیز کارگاه بگیرد از طرفی ناظرین تاسیسات برقی و مکانیکی لازم است به محض صدور پروانه ساختمانی اقدام به نظارت مستمر در کارگاه کرده تا با مشاهده چنین تخلفاتی بلافاصله مراتب را به مرجع صدور پروانه گزارش نموده و به مالک و سازنده تذکر دهند.
در خصوص مباحث حقوق مهندسی و پرونده های بازخوانی شده این نکته لازم به یادآوری است که کلیه ناظرین در هر رشته میبایست مطالب را یاد گرفته و آنرا متناسب با رشته خود تعمیم دهند بنابراین …
….