دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه پنجاه و یک 51
شرح گزارشهای متناقض ، جایگاه قانونی ناظر ، علت ضعف شخصیتی ناظر در مقابل سازندگان حرفه ای ، چگونگی جبران گزارشهای خارج از موعد مهندس ناظر
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در رابطه با نحوه گزارش نویسی مهندسین ناظر لازم به ذکر است که چنانچه مهندس ناظری در گزارشات خود به شهرداری انجام فعالیتی را بلامانع ذکر کند، در اینصورت نباید تیک “خلاف دارد” در پای گزارش علامت زده شود در غیر اینصورت اگر پرونده توسط شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی استان مورد رسیدگی قرار گیرد، مهندس ناظر بدلیل ارسال گزارش متناقض محرومیت خواهد گرفت.
پروندهای موجود است که در آن مهندس ناظر ضمن گزارش به شهرداری به مالک گوشزد میکند که اطراف گود را برای حفظ ایمنی عابران با حصار بپوشاند و شهرداری نیز پیرو گزارش ناظر عملیات ساختمانی را متوقف کرده و ادامه عملیات را منوط به تائید ایمنی اطراف گود توسط ناظر میکند. ناظر پس از نصب حفاظ توسط مالک اقدام به بازدید کرده و متوجه میشود که حفاظ نصب شده دارای ایراداتی است بنابراین موارد را به مالک تذکر میدهد. مالک از ناظر درخواست میکند که گزارشی مبنی بر بلامانع بودن عملیات به شهرداری ارسال کرده تا فعالیت متوقف نشود و ضمن اجرای عملیات، حصار کشی اطراف گود نیز اصلاح گردد.
مهندس ناظر در این چالش درخواست مالک را قبول میکند و اینچنین گزارش میدهد: “حصارکشی اطراف گود انجام شده و ادامه عملیات بلامانع است” اما قسمت “خلاف دارد” را علامت میزند.
زمانی که مالک به شهرداری مراجعه کرده تا اجازه ادامه کار را بگیرد، شهرداری متذکر میشود که ناظر گزارش را خلافدار ارسال کرده بنابراین برای ادامه عملیات نیاز به یک گزارش بدون خلاف است، شهرداری با بررسی گزارش ناظر به این نتیجه میرسد که ناظر گزارش متناقض داده در نتیجه پرونده را جهت بررسی به شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ارجاع میدهد.
پس از احضار مهندس ناظر به شورای انتظامی در دفاع از خود اعلام میکند که: «چون حصارکشی کامل نبوده و احتمال حادثه وجود داشت من به اینصورت گزارش کردم»
شورای انتظامی بعلت این گزارش متناقض، با اخطار به ناظر و درج در پرونده، فقط به توبیخ ایشان بسنده میکند.
توصیه میگردد در چنین شرایطی که ناظر کاملا از ایمنی فعالیتی مطمئن نیست به صراحت با ذکر جزئیات موارد نا ایمن را گزارش کند چرا که گزارش متناقض مورد قبول شهرداری و شورای انتظامی قرار نخواهد گرفت.
موضوع مهم دیگر اینست که:
جایگاه مهندس ناظر به لحاظ حقوقی همتراز با جایگاه یک قاضی است
و از جایگاه یک کارشناس رسمی دادگستری بالاتر است به این دلیل که کارشناس رسمی دادگستری بعنوان مشاور قاضی است و نظریه او یک نظریه مشورتی است و تصمیم گیرنده نهایی قاضی است بنابراین ناظر نیز همانند قاضی میتواند حکم به تخریب یا اصلاح یک سازه دهد.
- زمانیکه یک مهندس ناظر حکم عدم استحکام سازهای را اعلام میکند حتی اگر این حکم خلاف واقع باشد پس از اقدام و تمهیدات سازنده برای جبران استحکام سازه، مهندس ناظر شخصا میبایست به این نتیجه برسد که سازه استحکام خود را کسب کرده است و تائید استحکام سازه توسط شخص دیگری پذیرفته نیست مگر اینکه مهندس ناظر بطور کلی تعویض شود. با توجه به این جایگاه، لازم به ذکر است که هرگونه گزارش و ابلاغ توسط ناظر قابل بازگشت نیست و مهندس ناظر نسبت به مواردی که اعلام میکند مسئولیت دارد. همانطور که قبلا نیز اشاره شده اسلحه مهندس ناظر قلم اوست.
موضوع بعدی بررسی علت ضعف شخصیتی مهندس ناظر در مقابل سازندگان حرفه ای است توجه شود که اکثر پیمانکاران حرفهای طی مراحلی رشد میکنند تا به جایگاهی میرسند، اما ناظرین پایه 3 برای رسیدن به آن مرحله لازم است سالها به لحاظ روانشناختی در کارگاه ها کار کنند تا بتوانند از سوء استفاده مالک جلوگیری نمایند.
درخصوص روش مدیریت سازندگان حرفه ای لازم به ذکر است که برخی از آنان از زمان نوجوانی …
….