دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه پنجاه 50
بازخوانی پرونده ساختمانی که حدود ۷ سال نتوانست از مهندس ناظر پایانکار بگیرد ، شرح آنکه چرا در تخلفات مشابه توسط ناظرین شورای انتظامی نظام مهندسی آراء متفاوت صادر میکند
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در این جلسه ابتدا به نحوه گزارش نویسی در خصوص تغییر ابعاد و سطح اشغال ساختمان میپردازیم اگر ابعاد ساختمان کوچکتر یا بزرگتر از سطح اشغال مندرج در پروانه ساختمانی باشد مهندس ناظر موظف است این تناقض در ابعاد را بموقع گزارش کند و موعد آن نیز در همان مرحله اولیه بازدید و در زمان کنترل حدود اربعه زمین است. برای درک بهتر از آثار و تبعات ناشی از عدم گزارش چنین مغایرتی (حتی کوچک شدن سطح اشغال) پرونده ای به شرح ذیل بازخوانی میشود
بازخوانی پرونده محکومیت مهندس ناظر بعلت عدم گزارش تغییر ابعاد سطح اشغال ساختمان در موعد
عدم تائید پایانکار ساختمان به مدت 7 سال توسط ناظر بعلت عدم استحکام نما که باعث ایجاد مشکلات شخصی شد
ساختمانی با اسکلت فلزی در منطقه ستارخان تهران در سال 83 – 84 پروانه ساختمانی میگیرد. ناظر ساختمان نیز بصورت تک ناظر برای این کار در نظر گرفته میشود. در حین اجرای فونداسیون، پیمانکار در جانمایی بیس پلیتها و هنگام پیاده سازی بر و کفِ ساختمان اشتباه میکند بطوریکه فاصله مابین آنها را به مقدار 50 سانتی متر کمتر در نظر میگیرد و در نتیجه سطح اشغال ساختمان از آنچه که در جواز ساختمان موجود بود کمتر میشود. (طول ساختمان از 20 متر به 19.5 متر کاهش مییابد)
- عملیات ساختمانی تا مرحله سفتکاری پیش میرود و مالک در این مرحله متوجه میگردد که ساختمان در نمای ضلع شمالی 50 سانتی متر عقب نشینی دارد بنابراین تصمیم میگیرد برای جبران کاستی سطح اشغال، از یک کنسول 50 سانتیمتری که با ضایعات حاصل از اجرای اسکلت فلزی در دسترس بود، استفاده نماید. ناظر ساختمان نیز طی بازدید، متوجه این موضوع شده و به مالک تذکر میدهد با توجه به نیرویی که قرار است از طریق نماسازی به کنسول مورد نظر وارد آید این کنسول تحمل بار نما را نخواهد داشت بنابراین لازم است تا از طریق مهندس محاسب نسبت به تهیه نقشه کنسول اقدام نماید اما مالک بدون توجه به هشدار ناظر کنسول را ساخته و سقف آنرا با طاق ضربی میپوشاند.
ناظر طی گزارش خلافداری مراتب را در همان مرحله سفتکاری به شهرداری منعکس مینماید و در گزارش خود چنین شرح می دهد که “مالک به وسیله نبشی و سپری و اتصال آنها به سازه اصلی اقدام به ایجاد کنسول 50 سانتیمتری در ضلع شمالی ساختمان نموده است تا نمای شمالی ساختمان را بر روی آن اجرا کند لذا بعلت ضعیف بودن قطعات و اتصالات و استفاده از جوش ترانس، هیچ پیوستگی در بین نما و سازه اصلی وجود ندارد و استحکام نمای ساختمان، مورد تایید نیست و مالک میبایستی با مراجعه به مهندس محاسب نسبت به تهیه نقشه های محاسباتی برای کنسول فوق الذکر اقدام کرده و مطابق نقشه های تهیه شده، کنسول را اجرا نماید.”
- شهرداری نیز به استناد گزارش ناظر، اخطار و توقف عملیات ساختمانی را به مالک ابلاغ میکند اما مالک به هر طریقی شده عملیات را ادامه داده و آنرا به پایان میرساند. توجه شود که مهندس ناظر در گزارش خود دستور توقف عملیات را نمیدهد. ناظر فقط در مرحله سفتکاری و نازک کاری دو مرتبه گزارش خلاف ارسال میکند. در سال 87 مالک تمام استانداردها و تاییدات لازم برای دریافت پایانکار را میگیرد و سپس به سراغ ناظر رفته و تقاضای تائید پایانکار میکند. ناظر نیز با توجه به عدم استحکام نمای ساختمان از ارسال گزارش اتمام عملیات و تائید پایانکار خودداری مینماید.
مالک با مراجعه به شهرداری موضوع را شرح داده و طلب مشورت میکند. یکی از کارمندان شهرداری نیز مالک را راهنمایی میکند تا در شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی علیه ناظر شکایت نماید. مالک در شکایت خود به شورای انتظامی شرح میدهد که در طول احداث فونداسیون و پیش از بتن ریزی آن و همچنین در طول اجرای اسکلت و در زمان اجرای سقفها، مهندس ناظر هیچ گونه گزارشی مبنی بر اینکه طول ساختمان کمتر از مقدار واقعی میباشد به شهرداری منعکس ننموده و خطای ابعادی پیمانکار را به مالک گوشزد نکرده و حال در مرحله سفتکاری و در حین اجرای نمای ساختمان، عدم استحکام آنرا تذکر داده است بنابراین این قصور از طرف ناظر میباشد. شورای انتظامی طی جلسه ای ناظر را بعلت عدم گزارش در موعد، 6 ماه محروم از پروانه اشتغال مهندسی میکند ولی گزارش عدم استحکام نما را از ناظر قبول مینماید تا اینکه مالک برای استحکام نمای ساختمانی اقدامی انجام دهد.
با توجه به ایجاد این مشکل، اختلاف جدی بین ناظر و مالک بوجود میآید ناظر از سر لجبازی برگ سبز پایانکار را تائید نمیکند.
- مالک به هر طریقی حتی با پیشنهاد پرداخت وجه نقد به مقدار زیاد سعی میکند رضایت ناظر را برای تائید پایانکار کسب کند اما ناظر به هیچ وجه راضی به اینکار نمیشود مگر اینکه کنسول مورد نظر تخریب شده و عملیات طبق نقشه جدیدی که از مهندس محاسب اخذ میگردد، اجرا شود.
مالک در سال 88 – 89 بعلت رفع اختلاف به کمیسیون …
….