دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه چهل و هفت 47
بازخوانی پرونده سقوط کارگر از نرده بان ، پرونده تائیدات خارج از صلاحیت مهندس محاسب ، نحوه گزارش نویسی سفتکاری برای مواردیکه هنوز سقف های طبقات به اتمام نرسیده ، بازخوانی پرونده ای که ناظر ۱۰۰ درصد تقصیر گرفت ، روانشناختی در نظارت و چگونگی سختگیری ناظر
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
بازخوانی یک پرونده ( تبرئه مهندس ناظر بعلت ارسال گزارش صحیح در موعد و ارتباط با کارشناسان پرونده ، محکومیت شهرداری )
حادثه مربوط به اوائل سال 1394 است در این پرونده مالک پس از اخذ پروانه ساختمانی اقدام به گودبرداری که حدود 5 متر بود، می کند. ساختمان در منطقه قلعه حسن خان تهران (شهر قدس) واقع شده بود.
مالک در زمان اجرای فونداسیون برای دسترسی به کف گود از یک نردبان ناایمن استفاده می کند نردبان مذکور فاقد استاندارد لازم بوده به طوری که فاصله پله های آن زیاد، بدون حفاظ، بدون پاگرد و لق بود. ضمنا نردبان از یک پروفیل ضعیف ساخته شده و فاقد استحکام لازم نیز بود.
مهندس ناظر، یک هفته قبل از وقوع حادثه، گزارشی را به شهرداری شهر قلعه حسن خان ارسال کرده و رونوشت آنرا به سازمان نظام مهندسی تحویل می دهد و در گزارش خود به صراحت به ناایمن بودن نردبان و جزئیات اشکال آن اشاره کرده و در پایان گزارش، دستور توقف عملیات اجرایی را به جهت اصلاح این نردبان درخواست می کند.
پس از یک هفته، کارگری در حین تردد از روی نردبان سقوط کرده و روی آرماتورهای فونداسیون می افتد و فوت می کند
- پرونده با شکایت اولیای دم به دادسرای کیفری میرود، ناظر ساختمان اقدام به تهیه لایحه دفاعیه ای می کند و ضمن الصاق گزارش خود به لایحه، آنرا تحویل کارشناس پرونده داده و در مورد گزارش خود با کارشناس صحبت می کند تا ثابت نماید در این حادثه بی تقصیر است چرا که به وظیفه نظارتی خود مطابق مقررات و آیین نامه ها عمل کرده است بنابراین با ارائه این لایحه دفاعیه، ناظر در کارشناسی یک نفره تبرئه می شود اما شهرداری محترم قلعه حسن خان 20 درصد تقصیر گرفت به این علت که به گزارش مهندس ناظر توجه نکرده و هیچگونه اخطاری به مالک نداده است تا عملیات ساختمانی متوقف شود و مالک ملزم به اصلاح موارد ناایمن (نردبان غیر استاندارد) گردد. کارگر متوفی نیز 10 درصد مقصر شناخته شد. سازنده هم 70 درصد تقصیر گرفت.
پس از ابلاغ نظریه کارشناس یک نفره، شهرداری به این نظریه اعتراض گذاشت بنابراین پرونده به کارشناسی سه نفره ارجاع شد، ناظر ساختمان مجددا همان لایحه دفاعیه را به هر سه کارشناس تحویل داد و با آنها در خصوص انجام وظیفه خود بطور کامل گفتگو کرد در نتیجه ناظر در کارشناسی سه نفره هم تبرئه گردید و همان نظریه کارشناسی اول توسط هیات کارشناسی سه نفره نیز تائید شده و حکم، قطعی شد
این پرونده نکته ای داشت و آن اینکه شهرداری می توانست به جهت عدم معرفی مجری ذیصلاح تقصیر بیشتری دریافت کند همچنین به این دلیل که در منطقه قلعه حسن خان ارجاع کار مهندسی از سوی سازمان نظام مهندسی وجود ندارد بنابراین سازمان از این مقوله خارج می شود در نتیجه اگر چنانچه در لایحه دفاعیه به موضوع مجری، مطابق مبحث دوم مقررات ملی ساختمان اشاره می شد کارشناسان، پرونده را از آن زاویه نیز بررسی می کردند.
این پرونده حواشی هم داشت که شهرداری قلعه حسن خان، ناظر را تهدید کرده بود تا هیچ کار نظارتی به ایشان واگذار نکند که این عمل شهرداری غیر قانونی بوده و ناظر از طریق بازرسی شهرداری این موضوع را پیگری کرد.
بازخوانی یک پرونده : ( محکومیت مهندس محاسب بعلت طراحی نقشه، خارج از صلاحیت حرفه ای )
در سال 1390 سازنده پس از اخذ پروانه ساختمانی در پردیس ورامین اقدام به نصب اسکلت فلزی کرده و در حین ساخت، تغییراتی در اسکلت ایجاد می کند. مهندس ناظر ساختمان ضمن ارائه یک گزارش از مالک می خواهد تا با مراجعه به مهندس محاسب نسبت به اخذ تائیدیه برای قسمتهای تغییر یافته اقدام کند. تغییرات ایجاد شده شامل جابجایی ستونها و افزایش …
….