دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه سی و هشت 38
پرسش و پاسخ قبل از شروع سفر سوم ، بحث نقشه های مصوب و اجرایی و ازبیلت و شناسنامه ساختمان ، توضیحات مربوط به شبکه خودکار باران و اطفا حریق و اعلام حریق ، چگونگی اثبات اجرای فیوز محافظ جان بعد پایانکار توسط ناظر برق
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در استان البرز و شاید در استانهای دیگر علاوه بر نقشه های مصوب که با مهر و امضای طراح موجود است و به تایید شهرداری رسیده، نقشه های دیگری هم تهیه می شود که برای اجرا از این نقشه ها استفاده می گردد. این نقشه ها موسوم به نقشه های اجرایی هستند و سازنده به هر دلیلی قصد اجرای ساختمان مطابق با این نقشه ها را دارد اما همانطور که گفته شد ناظر میبایست فقط نقشه های مصوب که به تایید شهرداری و کنترل نظام مهندسی رسیده بعنوان نظارت و انطباق با عملیات اجرایی، مد نظر قرار دهد و در صورت مغایرت عملیات اجرایی با نقشه مصوب مراتب را در موعد به مراجع ذی صلاح گزارش کند. این تغییرات اگر حتی به تایید مهندس محاسب هم برسد چه تخلف معماری و چه تخلف سازه ایی باشند، ناظر موظف است آن را بصورت گزارش خلافدار منعکس نماید.
اگر مالک نقشه های جدید با تایید مهندس محاسب را به ناظر ارائه داد در اینصورت لازم است ناظر پس از ذکر تخلف بنویسد: “… ضمنا مالک تایید مهندس محاسب را برای تغییرات ایجاد شده اخذ نموده است.” در این حالت مالک و کمسیون ماده 100 شهرداریها باید به طریقی با هم کنار بیایند. زیرا احتمال دارد که با ایجاد تغییرات مذکور، سطح اشغال ساختمان کم یا زیاد شود.
عنوان نقشه های اجرایی در هیچ آئین نامه و مقررات و استانداردی ذکر نشده و ساخته و پرداخته ذهن مالکان و شهرداریهاست.
- از آنجا که در همه جا و حتی در کمیسیون ماده 100 شهرداریها نقشه های مصوب، ملاک بررسی و ارزیابی است لذا میبایست ناظر ساختمان نقشه های مصوب را ملاک نظارت خود قرار دهد. هر چند در استانهایی از جمله استان البرز هم که نقشه اجرایی رایج است اما این نقشه ها معتبر نیستند. تمامی نقشه ها حتی نقشه های تاسیسات مکانیکی و برقی نیز باید مصوب باشند و مجری عین همان نقشه ها را اجرا کند.
ناظر باید تغییرات و کمبودها را پس از پایش نقشه ها گزارش نماید همچنین می بایست جعلی یا کپی بودن مهر نقشه ها را کنترل کند. ناظر باید در مورد تغییرات نقشه های معماری حساسیت بسیاری داشته باشد. اگر تیغه ها یا فضاها یا محل رمپها یا شیب و شعاع رمپها تغییر کرده بود یا پارکینگی حذف شده یا سطح اشغال فضایی کم و زیاد شده بود یا تغییراتی در سازه و تاسیسات مکانیکی و برقی اتفاق افتاده بود همه را عینا گزارش کند. در مواردی لازم است مالک نقشه معماری جدید را تهیه و با مهر و امضای طراح و تصویب شهرداری برای اجرا استفاده نماید و ناظر در این موارد باید حساس باشد. تشخیص این موضوع با خود ناظر است که در چه مواردی حتما باید نقشه مصوب جدید را الزام به اجرا نماید. در صورتی که مثلا تیغه ها چند سانت جابجا شود و تغییرات در نازک کاری یا نوع سنگ یا چنین مواردی بوجود آید نیازی به اخذ نقشه های جدید نیست و صدور گزارش تخلف کفایت می کند.
گاهی طراح سازه بطور کتبی تغییرات را تایید می کند. بعنوان مثال ارتفاع پارکینگ در نقشه 2.70 متر است اما مالک ارتفاع را 3.40 متر اجرا کرده که بحث لاغری ستون پیش می آید. در چنین حالتی ناظر باید ضمن ابلاغ دستور کار به مالک با محاسب نیز مکاتبه کرده و مراتب را تذکر دهد.
اگر مالک بجای نقشه های جدید سازه یک نامه مهر و امضا شده از طرف طراح ارائه کرد، مبنی بر اینکه تغییرات بلامانع است، ناظر می تواند آنرا قبول کند اما میبایست گزارش تخلاف را حتما منعکس کرده و در گزارش بعدی ذکر کند که: “مالک تاییدیه مهندس محاسب را برای تغییرات در گزارش قبلی به شماره …. به تاریخ … ارائه کرده است.” اگر چنانچه ارتفاع کلی ساختمان بدلیل تغییرات ارتفاعی، کم یا زیاد شد در چنین حالتی لازم است از ارائه برگ تائید گزارش پایانکار خودداری کرده تا نقشه جدید تهیه گردد.
حالتهایی که ممکن است در زمان صدور پایانکار ایجاد شود و اینکه چه تخلفاتی قابل اغماض است، بحث مفصلی است که در ادامه شرح داده خواهد شد.
شناسنامه فنی و ملکی و نقشه های ازبیلت
اگر سازنده یا مالک بخواهد شناسنامه ساختمان یا شناسنامه فنی و ملکی دریافت کند نیاز به نقشه های ازبیلت یا چون ساخت دارد که طبق مبحث دوم مقررات ملی ساختمان تهیه آن بر عهده مهندس مجری است و هنگامی که ساختمانی فاقد مجری ذیصلاح باشد، لازم است مالک نسبت به تهیه آن اقدام کند و ارتباطی به ناظر و طراح ندارد. اگر مالک از طراح درخواست تهیه نقشه های ازبیلت نماید می بایست طی یک قرارداد جداگانه طبق تعرفه با طراح به توافق برسد.
دوحالت پیش می آید: سازنده ممکن است قبل از پایانکار نقشه ها را تهیه کند و یا بعد از پایانکار.
نقشه های بعد از ساختِ ساختمان را که نشان دهنده چگونگی ساخت می باشد نقشه ازبیلت می گویند که نهایتا ناظر باید آنها را کنترل کرده و در صورت تطابق با نقشه های مصوب و یا عملیات اجرائی آنها را مهر و امضاء و تایید نماید. قبل از تایید ناظر لازم است طراح این نقشه ها را مهر و امضاء و تایید کند. اگر ناظر به این دلیل که مالک، نقشه ازبیلت ارائه نکرده تایید پایانکار …
….