دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و چهل و هشت 148
بازخوانی یک پرونده در خصوص برق گرفتگی و فوت یکی از بهره بردار کنندگان ، بازخوانی یک پرونده درخصوص مطالبات تامین اجتماعی و روش جدید برای اخذ این مطالبات ، بازخوانی یک پرونده درخصوص محکومیت یکسال زندان برای کسیکه بجای مهندس ناظر گزارشات مرحله ای را به شهرداری ارائه کرده بود ، بازخوانی پرونده فوت یکی از ساکنین ساختمان بدلیل برق گرفتگی ، توجه اکید مهندسین ناظر به پیش آمدگی های نما و سرگیری های راه پله ها ، تفاوت ناظر با بازرس و تبرئه مهندس ناظر در بکارگیری تعاریف فوق
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
امیدواریم مهندسان و اعضای محترم کانال حقوق مهندسی این مباحث را به صورت گزینشی و تفریحی مطالعه نکنند؛ بلکه دقیق بخوانند و در کار و زندگی به کار گیرند.
بازخوانی پرونده اول
در سال 1390 یک ساختمان اداری 4 طبقه ( 8 واحدی ) با پارکینگ در همکف، در تهران، خیابان سعدی، پایانکار گرفت و بر حسب الزامات ساختمان اداری ، سیستم آتش نشانی را اجرا کرد. پیمانکار مربوطه، تابلو برق اعلام و اطفاء حریق را در فضای باز پشت بام روی دیوار خر پشته و در معرض باران و آفتاب و باد نصب کرده بود و این تابلو مجزا از تابلو برق آسانسور بود. در حدود سالهای 1390 و 1391 این واحدها فروخته شد و بهره برداران در آن مستقر شدند و تا بهار سال 1391 اتفاقی نیفتاد. واشر لاستیکی درب این تابلو برق، آب بند نبود و اشکال داشت. چون در این مدت در معرض آفتاب تابستان و سرمای زمستان بود فرسوده و خراب شده و آب به آن نفوذ میکرد. اساساً نصب کنتور و تابلو برق در فضای باز به دلایل مذکور ممنوع است، مگر این که سایبان مناسب که مانع باران و آفتاب باشد؛ داشته باشد. این موضوعات باید مورد توجه تک ناظرها و ناظرین هماهنگ کننده و ناظرین برق قرار گیرد. تابلو یا کنتور باید داخل دیوار یا در جایی محفوظ نصب شده باشد. واشر درب تابلو برق ساختمان مذکور بعد ا ز 3 سال ایراد پیدا کرده و آب باران در جمعه شبی از ماه فروردین یا اردیبهشت وارد تابلو شده و برق 3 فاز آن از طریق پیچ نگهدارنده بدنه تابلو به اسکلت ساختمان و بعد به نرده های راه پله وصل می شود. شنبه صبح اولین کارمندی که وارد ساختمان شد و به نرده ها دست میزند در اثر برق گرفتگی با برق سه فاز، به شدت به طرفی پرت میشود. فرد همراه او برق را از کنتور داخل حیاط قطع کرده تو بعد از انتقال به بیمارستان توسط اورژانس در آنجا فوت میکند.
- پرونده این حادثه به دادسرای کیفری رفت و کارشناسی یک نفره و سه نفره هم انجام شد. کارشناسان برق اظهار داشتند که باید فیوز برق میپرید که به دلایلی این اتفاق نیفتاد. ساختمان باید؛ اولاً فیوز محافظ جان و دوماً سیستم هم بندی میداشت و سوماً کنتور و تابلو برق در فضای باز نصب نمیشد. وضع کنتوری که داخل دیوار قرار داشت بهتر بود و باران به صورت مستقیم واردش نمیشد، اینها نقاط ضعف سیستم برق این ساختمان بود.
تقصیرها طبق نظریه کارشناسی سه نفره به این ترتیب بود :10% ناظر ساختمان،30 % پیمانکار نصب سیستم اعلام و اطفاء حریق،30 %سازنده، 30% اداره آتش نشانی به علت نادیده گرفتن ممونعیت نصب تابلو برق در فضای باز.درصدهای تقصیر در ای پرونده تقریباً عادلانه بود. آتش نشانی به رای صادره اعتراض کرد اما قاضی نپذیرفت و کفایت کارشناسی اعلام شد. آتش نشانی بعد از این حادثه سخت گیرتر شد.در حادثه دیگری یک نفر به علت سُر خوردن روی پله های فرار، که با ورق صاف فلزی پوشیده شده بود نه ورق آجدار، کمرش شکست و از سازنده و سایر عوامل شکایت کرد و آتش نشانی هم تقصیر گرفت که چرا در دادن تاییدیه دقت نکرده است. لذا در این خصوص هم سخت گیرتر شد. در مورد مشابهی سازنده از ورقهای صاف به جای آجدار برای پله فرار استفاده کرد و به تذکر ناظر ( استاد مهندس میر رضوی ) توجه نکرد و ناظر هم گزارش در موعد داد و نهایتاً آتش نشانی به این سازنده تاییدیه نداد و سازنده مجبور شد روی ورقهای صاف یک ورق آجدار هم اجرا کند.
مطالبات تامین اجتماعی و روش جدید برای اخذ آنها
بازخوانی پرونده دوم
حادثه مربوط به مرداد 1396 است که اطلاعات آن از طریق ناظر ارائه شد یک استاد کار ایرانی که بنّای سفتکاری بود به همراه کارگرش در طبقه سوم ساختمانی مشغول تیغه چینی سفالی لبه بیرونی دیوار پیرامونی میشود. بنّا بعد از اجرای مقداری از کار؛ از دیوار فاصله گرفته و عقب عقب میرود که شاقول و تراز بودن دیوار را از دور چک کند که ناگهان به داخل چاله آسانسور بی حفاظ افتاده و سه طبقه سقوط میکند و فوت میکند.و متاسفانه کارگر هم که در آنجا بود، فقط نظاره گر سقوط می شود و هیچ هشداری به او نمیدهد. بازرس اداره کار که از کارگاه بازدید می کند، تعجب میکند، که بنا چطور افتاده و کارگرش چرا به او هشدار نداده است؟. پرونده ای در دادسرای کیفری تشکیل شد . طبق نظر بازرس اداره کار تقصیرها به این ترتیب بود : 10 % ناظر برای عدم گزارش در مورد حفاظ نداشتن چاله آسانسور، 20 % متوفی،70 % سازنده یا مالک ساختمان. مهندس ناظر و سازنده بیمه نامه مسئولیت داشتند. بازرس اداره کار به این دو میگوید که بیمه، دیه متوفی را پرداخت میکند، اما اداره تامین اجتماعی هم برای اخذ مطالبات از طریق اجرای احکام این اداره، اخطاریه ای می دهد که مبلغ آن حدود 100 میلیون تومان بود. مهندس ناظر از شاگردان فعال و جزوه نویس دوره های حضوری حقوق مهندسی در سال 1394 و 1395بود و از مطالبات تامین اجتماعی اطلاع داشت. لذا به بازرس اداره کار میگوید، مطابق تبصره 1 ماده 66 و ماده 50 قانون تامین اجتماعی، تا اولیای دم شکایت نکنند و حقوق مستمری بازماندگان را طلب نکنند اداره تامین اجتماعی نمیتواند مطالبات را اخذ کند. بازرس گفت الان شیوه اخذ مطالبات فرق کرده و اولیای دم چه درخواست کنند و چه نکنند، اجرای احکام تامین اجتماعی اقدام میکند و این مطالبات اخذ میشود. اگر بازماندگان بلد بودند که دنبال مستمری بیایند که میگیرند وگرنه این پول در صندوق تامین اجتماعی میماند. اخطاریه تامین اجتماعی خیلی زود و بر اساس رای ناشی از کارشناسی بازرس اداره کار صادر شد و این در حالی بود که حکم قطعی هنوز صادر نشده بود و با اعتراض ناظر و سازنده پرونده به کارشناسی سه نفره رفت. البته کارشناسی سه نفره هم نظر بازرس اداره کار را داد و همین هم حکم قطعی شد و چون بیمه نامه مسئولیت ناظر و سازنده با پوشش کامل بود توانستند از طریق بیمه نامه این دیه را پرداخت کنند. بیمه ناظر مربوط به بیمه سرمد نمایندگی مهندس خیری در تهران بود. پس مهندسین ناظر باید بیمه نامه ای با پوشش مطالبات تامین اجتماعی داشته باشند.
- در جلسات 5 یا 6 مفصلاً در مورد بیمه مسئولیت گفته شد. تامین اجتماعی اخیراً برای جبران کمبود نقدینگی اش راساً برای مطالبات اقدام میکند در حالی که طبق قانون باید بر اساس درخواست اولیای دم نسبت به اخذ مستمری بازماندگان اقدام کند. ناظر با اداره حقوقی تامین اجتماعی هم وارد گفتگو شد و گفتند بیمه نامه ناظر این دیه را پرداخت میکند و 10سال حقوق برای بازماندگان متوفی باید یکجا توسط مقصرین پرداخت شود .
بازخوانی پرونده محکومیت مهندس ناظر به خاطر تهیه گزارشهایش توسط شخص دیگر
این پرونده به علت خراب شدن ساختمان، رسانه ای شد ولی مسائل حقوقی و کیفری آن در رسانه ها پیگیری نشد. حدود سال 1391 ساختمانی با متراژ 1500 متر مربع در حال ساخت بود. در آن سالها ناظر از طریق دلال برگه، به سازنده معرفی میشد و سازنده حق الزحمه نظارت را به حساب نظام مهندسی میریخت که به ناظر پرداخت کنند. در این پروژه رابطه ناظر و سازنده خوب بود. در واقع دلال برگه، که صاحب دفتر مهندسی طراحی و نظارت بود با سازنده دوست بود و ناظر را هم میشناخت. ناظر فرد بی خیالی بود و برای کارش به ماهشهر میرفت و از این ساختمان مرتباً بازدید نمیکرد. سازنده از ناظر خواست به دلیل کمبود وقت، چند تا برگه نظارت مهر و امضا شده به او بدهد که خود سازنده گزارش را بنویسد و برای شهرداری بفرستد. ناظر نپذیرفت …
….