دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و چهل 140
شرح وظایف و مسئولیتهای ناظرین هماهنگ کننده ، نحوه مکاتبات و الگوریتم گزارش دهی در بین ناظرین ، شرح مسئولیتهای مشترک ( اورلپ ) بین ناظرین ، شرح مسئولیت دو یا سه ناظر هم رشته در یک ساختمان
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در چهار جلسه گذشته بدین ترتیب به شرح وظایف و مسئولیتهای مهندسین ناظر به تفکیک رشته ها پرداخته شد:جلسه 136 مربوط به ناظران نقشه برداری و معماری و سازه ، جلسه 137 مربوط به ناظران تاسیسات مکانیکی و برقی ، جلسه 138 مربوط به ناظران گاز ، جلسه 139 مربوط به ناظر آبفا و ناظر برق اماکن.
حال در این جلسه به شرح وظایف و مسئولیتهای ناظر هماهنگ کننده خواهیم پرداخت.
طبق مبحث دوم مقررات ملی ساختمان مسئولیت ناظر هماهنگ کننده در ساختمان به مهندس ناظر معماری یا عمران واگذار میشود . رویه انتخاب مهندس عمران یا معماری به عنوان هماهنگ کننده به مصوبات هیئت مدیره هر استان بستگی دارد و در استانهای مختلف با هم تفاوت دارند . در استان تهران تا سال 1392 مهندسان معمار هم میتوانستند ناظرهماهنگ کننده باشند، اما فعلاً فقط مهندسان ناظر سازه به عنوان ناظرهماهنگ کننده انتخاب میشوند و دلایلی دارد که در جلسات گذشته گفته شده است. از جمله این که در گودهای پر خطر تهران که تعدادشان هم کم نیست اگر ناظر سازه با ناظر هماهنگ کننده که مهندس معماری است همکاری نکند آنگاه ممکن است ناظر معمار نتواند کار را به سرانجام برساند و به بروز حادثه بینجامد . در استانهای دیگر رویه ها فرق دارد : گاهی از بین مهندس ناظر معماری و عمران آنکه پایه ارشد تر دارد به عنوان ناظرهماهنگ کننده انتخاب میشود و اگر هردو ناظر هم پایه باشند یکی داوطلب میشود و اگر هر دو داوطلب باشند قرعه کشی میشود .
ناظر هماهنگ کننده همانطور که از نامش پیداست وظیفه هماهنگی بین ناظران ساختمان ( نقشه برداری ، سازه ، معماری ، برق ، مکانیک) را بر عهده دارد و باید با آنها ارتباط و مکاتبه داشته باشد .
ارتباط شفاهی و یا ارتباط غیر رسمی (مثل پیامک ، پیام فضای مجازی مثل تلگرام ، گروه تلگرامی ، نامه بدون رسید و حتی نامه پست شده ) گرچه محترم است، اما در صورت بروز حادثه ممکن است هر یک از ناظرها اظهارات شفاهی یا مکاتبات غیر رسمی و بدون رسیدشان را انکار کنند و طرف مقابل هم نمیتواند خلاف آن را ثابت کند. اگر کسی نامه یا گزارش را نگرفت یا آن را گرفت و رسید نکرد باید متن نامه یا گزارش را برای او اظهارنامه قضایی کرد . مخاطب باید اصل نامه یا گزارش را بگیرد و روی نسخه کپی یا کاربنی آن ، امضا و مهر ( یا اثرانگشت ) و تاریخ بزند.
مکاتبات بین ناظرها در روند کارها تعیین کننده است .
ناظرهماهنگ کننده با توجه به اشرافی که به کار ساختمان دارد باید در هر مرحله از کار به ناظر مربوطه اعلام کند که بازدید و نظارت را کتباً گزارش نماید . مکاتبات بین این ناظرها رافع مسئولیت جداگانه هر یک از آنها نیست . هر ناظری بعداز صدور پروانه ساختمان ، مسئولیت نظارت مستمر رادارد و ناظرهماهنگ کننده از همه بیشتر مسئول است . هیچ ناظری نمیتواند تقصیر ناشی از بی اطلاعی اش را به گردن ناظر هماهنگ کننده بیندازد چون باید خودش مستمراً بازدید و نظارت کند و به ناظرهماهنگ کننده هم گزارش دهد. ناظرهماهنگ کننده هم اگر در مورد شرایط حادثه ساز با ناظر مربوطه مکاتبه نکرده باشد چند درصد مقصر خواهد شد.
در تهران و سایر شهرها حوادثی در ساختمانهای چهار ناظره اتفاق افتاده که این ناظرها با هم ارتباط شفاهی و تلگرامی و گروه تلگرامی داشته اند اما این ارتباطات رایج ، از نظر دادگاه قابل قبول و قابل استناد نیست چون به راحتی قابل انکار است . البته اگر کسی در حضور بازپرس یا قاضی اقرار کند که از طریق تلفن یا پیامک یا تلگرام از موضوعی مطّلع شده ، این اقرار قابل قبول است اما رایج اینست که با مشورت وکیل یاد میگیرند همه چیز را انکار کنند تا سهم تقصیرشان کمتر شود. مثلاً میگویند موبایل در اختیار من نبوده یا پیام به من نرسیده و اطلاع نداشتم . مبنای استنادها، مکاتبات رسمی و رسیدداراست.
نمونه نامه یک ناظر به هماهنگ کننده :
جناب آقای مهندس …………… ناظر محترم هماهنگ کننده ساختمان شماره پرونده شهرداری ……….. به نشانی …………………………..
بدینوسیله اینجانب ………………. ناظر رشته …………………….. در تاریخ …………………………… از ساختمان مذکور که در مرحله ……………………… ساخت قرار دارد بازدید نموده و اشکالات ذیل مشاهده شده است . 1- ………………….. 2- ……………………… 3- ………………………….. 4- …………………………
خواهشمند است جهت رفع موارد فوق الذکر ، آنها را به مالک و شهرداری محترم ابلاغ فرمایید.
ناظر اصل نامه را تحویل هماهنگ کننده بدهد و روی کپی یا نسخه کاربنی ، رسید بگیرد . امضا و تاریخ و مهر ( اثر انگشت) فراموش نشود. هر مهندسی باید به این سلاحها مجهز باشد تا عنداللزوم استفاده کند و درمانده نماند: تعدادی کاغذ A4 ، خودکار ، زیردستی ، گیره یا سوزن ته گرد.متقابلاً ناظر هماهنگ کننده هم باید به ناظر مربوطه نامه بنویسد و رسید بگیرد . مثلاً به ناظر برق بنویسد که در مورد رعایت حریم برق فشار قوی برای نصب تاور ، تجهیز کارگاه ، سیم کشی ها ، ارت و همبندی ها و …. نظارت کرده و گزارش ارائه دهد.
اگر نظارت قسمتی از پروژه با یک شرکت حقوقی است،
برای رسید گرفتن از نامه و گزارش ، مدیرعامل آن شرکت باید امضا و مهر شرکت و تاریخ را بزند . اگر منشی شرکت امضا کند و بعداً حادثه ای پیش بیاید و مدیر عامل این امضا را در حضور بازپرس یا قاضی انکار کند نویسنده نامه یا گزارش به دردسر خواهد افتاد. البته اگر مهر شرکت همراه امضای منشی باشد دردسر کمتری دارد اما بهترین حالت ، اخذ امضا و مهر مدیرعامل شرکت همراه با درج تاریخ است. اگر حاضر شدند که بدین صورت رسید بدهند؛ درست است؛ در غیر اینصورت بایدنامه به صورت اظهارنامه قضایی برایشان ارسال گردد.
قبلاً در این کانال راجع به اظهارنامه قضایی مطالبی گفته شده و قابل جستجو است . میدانیم که هر مطلبی را برای هر کسی میتوان با اظهارنامه قضایی فرستاد . این کار قبلاً از طریق دادگاههای عمومی انجام میشد اما از حدود یکسال پیش در دفتر خدمات الکترونیک قضایی صورت میگیرد. برای ارسال اظهارنامه نام و نشانی مخاطب ضرورت دارد . اگر مخاطب، ناظر یا یک شرکت حقوقی نظارتی، باشد میتوان نشانی اش را از سازمان نظام مهندسی استان گرفت. اظهارنامه به شرکت باید به نام مدیر عامل ارسال شود. ارسال نامه ای که ثبت شود و کدپیگیری و تاریخ داشته باشد به منزله رسیدن به دست مخاطب است مگر این که نشانی اشتباه باشد که باید تصحیح و مجدداً ارسال شود . این که واقعاً به دست او برسد یا نرسد قانوناً مهم نیست. اگر مخاطب در نشانی حضور نداشته باشد یا آن را تحویل نگیرد توسط مامور ابلاغ؛ به درب، یا دیوار، آنجا الصاق میشود . حتی اگر این برگه داخل جوی آب هم بیفتد باز برای ارسال کننده اظهارنامه مسئولیتی ندارد. اما در مورد احضاریه اینطور نیست و مثلاً مهلت 20 روزه اعتراض به رای دادگاه یا مهلت 7 روزه اعتراض به رای کارشناس دادگستری از وقتی شروع میشود که احضاریه به دست مخاطب برسد ، ابلاغ شود و رسید گرفته شود .
در مبحث دوم مقررات ملی ساختمان آمده که ناظرها باید گزارشها را به ناظر هماهنگ کننده تحویل دهند تا او هم یک گزارش خلاصه شده یا جمع بندی شده گزارشها را به شهرداری یا مرجع صدور پروانه ساختمان ارائه دهد یا عین گزارشهای دیگر ناظرها را ضمیمه گزارش خود کند. هر یک از ناظرها میتوانند مستقلاً به سازنده دستور کار بدهند و در صورت لزوم ، کپی آن را به ناظرهماهنگ کننده داده و رسید بگیرند. لازم نیست …
….