دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و سی و نه 139
بخش چهارم از شرح وظایف و مسئولیتهای مهندسین ناظر مربوط به رشته های نظارت آبفا و نظارت برق اماکن
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در سه جلسه گذشته به شرح وظایف و مسئولیتهای مهندسین ناظر به تفکیک رشته ها پرداخته شد. جلسه 136 مربوط به ناظران نقشه برداری و معماری و سازه ، جلسه 137 مربوط به ناظران تاسیسات مکانیکی و برقی ، جلسه 138 مربوط به ناظران گاز
دراین جلسه به شرح وظایف و مسئولیتهای ناظر آبفا و ناظر برق اماکن ورابطه آنها با تک ناظر ( هماهنگ کننده ) خواهیم پرداخت.
در جلسه بعد نحوه مکاتبات و الگوریتم گزارش دهی و همپوشانی مسئولیت این ناظرها به تفصیل گفته خواهد شد . قبل از شروع بحث، لازم است به این نکته اشاره شود که برخی اعضای کانال بدون این که همه مباحث را بشنوند و پیشینه و جوانب استدلال ها را بیاموزند ، فقط با شنیدن مطالب یک جلسه، اشکال و انتقاد و سئوال طرح میکنند و باعث زحمت می شوند . مثلاً میپرسند چرا ناظر تاسیسات مکانیکی باید کار ناظر گاز را نظارت مضاعف کند؟ چه ارتباطی به او دارد؟ این افراد مطالب جلسات 116 تا 124 در کانال حقوق مهندسی را گوش نکرده و از رویه قضایی مربوط به این حوادث خبر ندارند. این که کسی با شنیدن مطالب یک جلسه بخواهد انتقاد بکند اصلاً درست نیست و این روش یادگیری اشتباه است . باید همه مباحث کانال را بشنوند و یادداشت کنند و یا مطالب کانال پاکنویس را مطالعه نمایند و یاد بگیرند .
مباحث دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت وساز شهری ایران فراتر از یک دوره کارشناسی ارشد است و حجم مطالب آن در حد یک دوره دکترا است . برای آموزش حقوق مهندسی با دانشگاه خواجه نصیر تهران و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم صحبت شد اما نتیجه نداشت . کارهای زیادی در این عرصه هست که به آن توجه نشده چون فرهنگ مدیریتی در این کشور طوری است که آموزش این مباحث به مهندسان؛ اولویت ندارد. با این که آموزش حقوق مهندسی به مهندس ناظر، خیلی مهم است ولی متاسفانه توجهی نمیشود و به کارهای تکراری پرداخته میشود. باید مدیران این عرصه بپذیرند که تا مسئولیتها و اختیارات و وظایف مهندسان به آنها آموزش داده نشود ساخت و ساز در این کشور اصلاح نخواهد شد. اگر مهندسین ناظر بدانند چه مسئولیت خطیری دارند، آنگاه ناگزیرند به سازنده ها سخت بگیرند و سازنده مجبور است یک کالای استاندارد به نام ساختمان بسازد که هم ارزش افزوده خواهد داشت و هم سرمایه ملی است، چون عمر مفید طولانی خواهد داشت و هم مصرف کننده در رفاه زندگی میکند و آسیب نمیبیند و هم سرمایه به جامعه برمیگردد . در کشورهای اروپایی و آمریکا و جاهای دیگر که پیشرفت کرده اند به آموزش به عنوان نقطه شروع توجه کرده اند . مدیران ما غالباً ( نه همه ) به فکر حفظ میزشان هستند نه توجه به این موضوع مهم. تا وقتی این فرهنگ در مدیران سطوح میانی و پایین این کشور هست این روال اصلاح نمیشود. اما ما این راه آموزش را پی میگیریم و آموزش میدهیم و اثرات آن آرام آرام از بدنه جامعه مهندسی به سمت بالا میرود تا به راس هرم مدیریت ساخت و ساز شهری رسوخ کند. انشاءالله .
- از سالها قبل در تهران و سایر مراکز استانها برای ساختمانهای با متراژ کمتر از 1500 متر مربع ، مهندس ناظر به صورت تک ناظر ساختمان ( مهندس معماری یا عمران ) انتخاب میشد که ازنحوه نظارت بر تاسیسات مکانیکی و برقی اطلاعی نداشتند. از حدود دو سال قبل ( 31/4/1394) توافقنامه ای بین نظام مهندسی استان تهران و برخی مراکز استانها با اداره برق امضا شد که در مورد ساختمانهای تک ناظره ، زمانی با تقاضای کنتور برق مالک یا سازنده موافقت شود که سیستم برق ساختمان توسط ناظر برق که از طرف نظام مهندسی معرفی شده است، تایید شده باشد. این ناظر برق که به ناظر برق اماکن معروف است همان مهندس برق دارای پروانه اشتغال نظارت از سازمان نظام مهندسی استان است که برای نظارت برق اماکن ثبت نام کرده و پذیرفته شده است. حدود یک سال پیش یعنی در مهرماه 1395 عین همین توافق بین نظام مهندسی استان تهران و برخی مراکز استانها با اداره آب و فاضلاب انجام شد تا اخذ کنتور آب توسط مالک یا سازنده(با تغییر تعرفه آب از حالت بنایی به مسکونی)؛ به تایید سیستم لوله کشی آب و فاضلاب ساختمان توسط ناظر آبفا منوط شود که از طرف سازمان نظام مهندسی به مالک یا سازنده معرفی شده است . ناظر آبفا هم مهندس مکانیک دارای پروانه اشتغال نظارت از سازمان نظام مهندسی است که برای نظارت آبفا ثبت نام کرده و پذیرفته شده است . چون نظارت آبفا و برق اماکن ، مباحث جدیدی هستند، هنوز حوادث و پرونده های جدی برایشان ایجاد نشده است . البته در مورد برق اماکن در تهران تاکنون دو مورد پرونده شکایت مطرح شده است . هدف از بررسی مسئولیتهای این دو نوع ناظر جدید، این است که با توجه به مباحثی که قبلاً گفته شده و حوادثی که بازخوانی شده ؛ با انترپوله کردن ، بتوان مسئولیتهای ناظر آبفا و برق اماکن و نکات لازم و مهم مسئولیتهای ایشان تشریح شود تا بیشتر دقت کنند.
تاییدیه ناظر آبفا و برق اماکن برای اخذ کنتورها و تاییدیه تک ناظر برای پایان کار، ضروری است .
ادارات برق و آبفا در این مورد مسئولیتی نمیپذیرند و با معرفی و تایید این دو ناظر، همه حوادث در زمان بهره برداری متوجه ناظر آبفا و برق اماکن میشود. همانند آنچه که در مورد مسئولیت ناظر تاسیسات مکانیکی و ناظر تاسیسات برقی(در ساختمانهای چهار ناظره موضوع ماده 33 ) وجود دارد . توجه به این مسئولیت خیلی مهم است . برخی ناظران آبفا معتقدند بر اساس توافقنامه منعقده بین نظام مهندسی و اداره آبفا ، ناظر آبفا فقط مسئول نظارت بر سیستم لوله کشی آب و فاضلاب را دارد. اما این توافقنامه در محاکم قضایی معتبر نیست، چون قبلاً هم توافق نامه هایی بین نظام مهندسی و ادارات دیگر بوده و محاکم قضایی این توافق نامه هارا قبول نکرده اند. ناظر آبفا باید علاوه بر سیستم لوله کشی آب و فاضلاب به سایر موارد همچون شبکه خودکار بارنده ، سیستم آتش نشانی ، دریچه های هوا ، سیستمهای گرمایش و سرمایش و کنترل مضاعف نظارت گاز و در یک کلام به همه مسئولیتهای ناظر تاسیسات مکانیکی ساختمان توجه کند . اگر یک ناظر آبفا اصرار دارد که محدوده مسئولیت او فقط سیستم لوله کشی آب و فاضلاب است و به توصیه های بشیر و نذیر گونه این کانال وقعی نگذارد و به بقیه موارد تاسیسات مکانیکی ساختمان اعتنا نکند به خودش صدمه میزند. اگرچه به خاطر جدید بودن نظارت آبفا حوادث و پرونده ای فعلاً طرح نشده اما به مرور زمان، ساختمانهای نظارت شده توسط ناظر آبفا به بهره برداری میرسند و پرونده حوادث شکل میگیرند . با رویه های قضایی موجود ، مثلاً اگر به علت نبودن دریچه هوا، یک مرگ خاموش اتفاق بیفتد علاوه بر ناظر گاز، ناظر آبفا هم پایش به این پرونده باز میشود و تک ناظر،که در نقش ناظر هماهنگ کننده است، فنون لایحه دفاعیه نویسی را …
….