دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و سی و هفت 137
بخش دوم از شرح وظایف ناظرین به تفکیک رشته های تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در ادامه بحث جلسه گذشته به شرح وظایف ناظرین تاسیسات برقی و تاسیسات مکانیکی خواهیم پرداخت.که در ابتدا از شرح وظایف همکاران ناظر تاسیسات برقی مطلب را آغاز خواهیم کرد.
لازم به ذکر است که وظایف تمام مهندسین ناظر از زمان صدور پروانه ساختمانی آغاز می گردد.
این تصور کاملاً اشتباه است که ناظرین برق و یا ناظرین تاسیسات مکانیکی فکر می کنند که وظایفشان از زمان سفت کاری و یا نازک کاری شروع می شود و تا آن زمان نباید هیچ سرکشی به ساختمان داشته باشند.
ناظرین برق باید در زمان تخریب ساختمان؛ به جهت کنترل ایمنی کنتور برق ، در محل کارگاه ساختمانی حضور داشته باشند.
گاهاً مشاهده می گردد که در زمان تخریب ساختمان، کنتور برق را از ساختمان جدا کرده وبه درخت می بندند و یا در جایی نصب می کنند که در معرض بارش باران و یا خیس شدن قرار میگرید که این موضوع می تواند برای عوامل اجرایی کارگاه و افراد ثالث حادثه ساز باشد.همچنین باید دقت شود کنترل کابلهای برق خیابان که در ساختمانهای مخصوصاً شمالی ؛ دارای ارتفاع کمی هستند می توان با کامیون، در حین تخلیه بار و مصالح، تماس پیدا کند و می تواند حادثه برق گرفتگی ایجاد کند . حتی در روزی که جرثقیل برای برپا کردن ستون در پروژه حاضر می شود می تواند به این کابلهای برق برخورد کرده و حادثه ساز شود. بنابراین ابلاغ دستور کارهای به موقع به سازنده و مالک دراین موارد بسیار مهم بوده و از وظایف ناظر برق می باشد.
موضوع مهم بعدی که باید ناظرین برق آن را کنترل نمایند؛ سیم های برق پشت کنتور همسایه های مجاور میباشد؛
- مخصوصاً در زمان تخریب و یا آب دادن و عمل آوری بتن اسکلت ساختمان درحال ساخت؛ که باید دقت نمایند این سیم ها خیس نشوند.ناظرین برق دقت کنند، وقتی که ساختمان تحت نظارتشان تخریب می شود ممکن است پشت کنتور برق همسایه که به سمت ساختمانشان است؛ دارای سیمهای لخت باشد و پشت کنتورنمایان گردد.بنابراین لازم است در ابتدای امر طی دستور کاری عایق کاری و یا سیمانکاری پشت این کنتور ها را به مالک یا سازنده ابلاغ نمایند تا آب به این قسمت نفوذ نکند. وظیفه انجام این کارها بر عهده ناظر برق و ناظر هماهنگ کننده می باشد.
کنترل بعدی که مهندس ناظر برق باید انجام بدهد ؛ کنترل اجرای چاه ارت میباشد.
موکداً تاکید می گردد چاه ارت باید در زمان تجهیز کارگاه اجرا و راه اندازی گردد.این تصور اشتباه است که همه فکر می کنند چاه ارت باید در زمان راه اندازی آسانسور و بهره برداری از ساختمان اجرا شود، زیرا با توجه به اینکه کارگاه ساختمانی برق دارد و امکان بروز هر گونه حادثه برق گرفتگی برای عوامل کارگاهی وجود دارد؛ لازم است چاه ارت و کلید محافظ جان در ابتدای شروع عملیات ساختمانی اجرا و راه اندازی گردد.لازم است ناظر برق و ناظر هماهنگ کننده، سازنده را متقاعد کنند تا این کار را درابتدای عملیات انجام دهد در غیر اینصورت باید مراتب به شهرداری گزارش و دستور توقف عملیات ساختمانی صادر گردد.
کنترل بعدی ناظر برق ؛ کنترل و بررسی لوازمات برقی کارگاه ساختمانی
اعم از کابل های برق بالابر ، ترانس برق و دستگاه فرز و سیستم گرمایش برقی اتاق نگهبانی و کابلهای برق رسانی به طبقات برای روشنایی طبقات و غیره میباشد.
وظیفه بعدی مهندس ناظر برق؛ کنترل و مطابقت سیم کشی و لوله کشی های برق با نقشه های مصوب تاسیسات برقی می باشد
جنس و سایز سیم و کیفیت آن به همراه بررسی کیفیت لوله های برق نیز از وظایف ناظر برق میباشد.کنترل مسیر لوله های برق که باید مورب نباشد وباید افقی باشد و همچنین مسیر لوله های برق باید کاملاً مشخص باشد تا اگر در آینده کسی قصد سیم کشی جدیدی داشت بتواند از این لوله ها استفاده کند.
کنترل و اجرا و تست چاه ارت نیز از وظایف ناظر برق می باشد.
نحوه اجرای همبندی سیم ها باید توسط ناظر برق کنترل گردد.فیوز محافظ جان باید برای هر واحد جداگانه نصب و اجرا گردد.سیم پنجم که به صاعقه گیر معروف است باید اجرا شده و توسط ناظر برق کنترل گردد.(رجوع به جلسه 111)
کنترل جانمایی کلید و پریز داخل واحد ها و مشاعات از وظایف مهندس ناظر برق می باشد.
کلید و پریزهای برق نباید در مجاورت روشویی وظرفشویی و داخل حمام نزدیک دوش باشد. محل جعبه کلیدهای مینیاتوری باید در جایی باشد که از دسترس اطفال و کودکان دور بوده و ارتفاع آن رعایت گردد.استفاده از لوله خرطومی ممنوع است . به طور کلی مصالح غیر استاندار نباید در تاسیسات برقی و درکل در ساختمان استفاده کرد. همچنین ناظرین برق باید به این موضوع دقت کنند که …
….