دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و سی و سه 133
اشاره مختصری به مسئولیتهای مهندسین رشته ساختمان در آسیب ساختمانها بعد از زلزله ، شرح روش اجرای بارت و تاپدان ( روش بالا به پایین Top-Down Method ) بمنظور صحیح ترین جایگزین برای نیلینگ و انکراژ در پایدارسازی دیوارهای گودبرداری های عمیق در ساخت و ساز شهری ایران
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
این جلسه آخرین جلسه در سفر سوم می باشد و از جلسه بعد ؛ جلسات مربوط به سفر چهارم شروع خواهد شد . همانگونه که مستحضرید زلزله ای در غرب کشور در استان کرمانشاه به وقوع پیوست که باعث آسیب دیدن تعداد زیاد از هموطنان ما شده است و علاوه بر خسارات جانی، خسارات مالی فراوانی هم به ساختمان های این استان از قبیل ساختمان های دولتی و شخصی وارده شده است . تعداد زیادی از همکاران تماس گرفته اند و جویای این موضوع شده اند که با مهندسین طراح و ناظر و محاسب چه برخوردی خواهد شد. لازم به ذکر است که بدانید موضوع زلزله و مسائل حقوقی مربوط به آن ، در سفر چهارم به تفصیل تشریح خواهد شد و پرونده های محکومیت مهندسین در زلزله های رودبار و اَهر بازخوانی خواهد شد.قابل ذکر است در هر زلزله ای که پیش می آید، معمولاً تا زمانی که مالک ساختمان های تخریب شده در زلزله ، طرح شکایت از سازنده و مهندسین ما نکنند ؛ سبب ها مشخص نخواهد شد و باید سبّب ها توسط کارشناس مشخص شود . پیشنهاد می شود مالک ساختمان های تخریب شده در زلزله ، علاوه بر اینکه از سازنده و از مهندسین، طرح شکایت کند باید از شهرداری و کمسیون ماده 35 راه و شهرسازی و دهیاری ها و بنیاد مسکن روستایی هم شکایت نماید تا تعدادسبّب ها در ساخت یک ساختمان که یک کالای ملی استاندارد است بیشتر شده و فقط مهندسین ناظر و مجریان ذیصلاح در مظان اتهام قرارد نگیرند.
دراین زلزله دیدیم که ضعف اجرای ساختمان چه بلایی بر سر مردم آورد. پرونده های این زلزله برای مهندسین و سازندگان؛ از زلزله اَهر سنگین تر خواهد بود. در این زمینه نظریاتی مطرح بود که به دلیل اینکه مهندسین در این حیطه فعالیت ؛ درست آموزش ندیده اند نباید محاکمه شوند و به جای آنها باید سازمانهای نظام مهندسی و شهرداریها و حتی وزارت آموزش عالی محاکمه شوند چون درست آموزش نداده اند . واقعیت امر این است که شاید این بحث از لحاظ اخلاقی درست باشد؛ اما از نظر قانونی صحیح نمی باشد زیرا
جهل به قانون ، رافع مسئولیت نمی باشد
- با توجه به روند کند فقره آموزش در ایران ؛ حداقل سی سال طول خواهد کشید تا مسئولین بخواهند شرح مسئولیتهای حقوقی و کیفری و انتظامی در مبحث حقوق مهندسی در رشته ساختمان را به صورت آکادمیک آموزش دهند. و هیچ کس در این زمینه خود را مسئول و متوّلی کار آموزش حقوق مهندسی و اختیارات و مسئولیت های مهندسان ساختمان نمی داند.لازم به ذکر است منظور از مهندسان ساختمان ، مهندسان پنج گانه ساختمان شامل سازه ، معماری، برق، مکانیک و نقشه برداری می باشد.
گروه آموزش حقوق مهندسی در رشته ساختمان که آقای مهندس کامیار میررضوی با همکاری تنی چند از اساتید و دوستان و همکاران، مسئولیت آن را بر عهده دارند را می توان به عنوان اولین رویش در بدنه جامعه مهندسی در زمینه آموزش حقوق مهندسی در رشته ساختمان نام برد که در حال اشاعه و آموزش آن از طریق فضای مجازی و برگزاری کلاس های آموزشی در زمینه شرح و تفسیر اختیارات و مسئولیت های رشته های پنج گانه ساختمان به مهندسان می باشند.اما متاسفانه ارگانهای دولتی و نیمه دولتی نه تنها از عملکرد آموزشی این گروه به مهندسان حمایت نمی کنند بلکه به نوعی مانع تراشی هم می کنند تا فعالیت های آموزشی این گروه متوقف شود. حال این سئوال پیش می آید که دلیل این کار چه می تواند باشد ؟؟؟؟؟
جواب این سئوال این است که مراجع دولتی و نیمه دولتی قصد دارند تا ضعیف ترین قشر جامعه در امر ساخت وساز یعنی مهندسان پنج گانه ساختمان را به راحتی در محاکم قضایی محاکمه و محکوم کنند.یکی از دلایلی که علاقه ای برای آموزش مهندسان ساختمان در امر حقوق مهندسی وجود ندارد همین است تا دولت مردان و افرادی که سرمایه های ساخت و ساز در تسخیرشان است بتوانند مهندسان را که ضعیف ترین قشر در امر ساخت و ساز در ایران هستند را به راحتی دردادگاه مورد اتهام قرار دهند و مهندسین برای اینکه بتوانند از این اتهام ، تبرئه شوند باید یک کار جنبش مدنی حقوقی انجام دهند و اطلاعات و آگاهی های حقوقی خود را بالا ببرند و باید تک تک بدنه جامعه مهندسی، دانش حقوق مهندسی کاملی را فرا گیرند. به عبارت دیگر مهندسان ما باید آثار و تبعات رفتار های مهندسی خود را در زمینه های طراحی و نظارت و اجرا بدانند.
- موضوع مهم بعدی که بسیار قابل تامل و توجه می باشد بحث اصرار وزارت راه و شهرسازی در انتخاب مهندسین ناظر توسط سازنده ها می باشد و سند آن هم در موضوع پیش نویس مبحث دوم می باشد که به صراحت درآن گنجانده شده است .جای تامل دارد با توجه به اینکه نظارت در حال حاضر جنبه حاکمیتی داشته ومهندس ناظر از سوی سازمانهای نظام مهندسی به سازندگان معرفی می شود، اگر طبق مبحث دوم جدید ناظر از سوی سازنده انتخاب شود ؛ آن وقت خواهیم دید که چه افتضاحی بر سر ساخت و ساز معیوبی که داریم خواهد آمد؟!!!
متاسفانه پیش نویس مبحث دوم جدید یک پسرفت وحشتناک و فضاحت در حوزه ساخت و ساز شهری می باشد و مسئولین امر و مراجع قانونی و دولتی هیچ توجهی به کمپین های تشکیل شده که به این مبحث جدید و پیش نویس آن “جواب منفی و نه” گفتند ؛ نمی کنند .
لازم به ذکر است که مبحث دوم فعلی قانون نظام مهندسی هیچ گونه خلاء قانونی و کمبودی ندارد و درآن وظایف تمام دست اندرکاران در امر ساخت و ساز به صراحت و بدون نقصان تشریح شده است. ارگانها و مراجعی که به دنبال پیش نویس جدید مبحث دوم هستند باید در این زمینه پاسخگو باشند که نیستند.
زلزله رخ داده در استان کرمانشاه فرصت مناسبی است تا مهندسین و صاحب نظران، در این زمینه هشدار های جدی به تهیه کنندگان پیش نویس جدید مبحث دوم بدهند و به انتخاب ناظر توسط سازندگان شدیداً معترض شوند که این قانون جدید یک افتضاح ملی درامر ساخت ساز خواهد بود.
- در جلسه گذشته آثار حقوقی و کیفری و انتظامی اجرای نیلینگ و انکراژ برای مهندسین را شرح دادیم و بیان شد که در مقایسه بین نیلینگ و انکراژ با تاپ دان ؛ هزینه تاپ دان از نیلینگ و انکراژ کمتر می باشد.همچنین سرعت اجرای تاپ دان از نیلینگ و انکراژ و سازه اصلیش ، بیشتر است وتاپ دان نسبت به نیلینگ دارای ایمنی بیشتری می باشد .تاپ دان به دلیل اجرا در حدود اربعه زمین ؛ هیچ گونه مشکلاتی حقوقی ندارد اما نیلینگ یک بن بست حقوقی محسوب می شود.لذا لازم است مهندسین محاسب و ناظر در رشته سازه و مجریان ذیصلاح ،آگاهی بالایی در این زمینه داشته باشند.
قابل ذکر است در حوزه ساخت و ساز شهری بهترین و صحیح ترین جایگزین برای روش نیلینگ و انکراژ در پایدار سازی گود برداری های عمیق ؛ روش تاپ دان یا روش بالا به پایین Top Down Method است.
- یعنی به جای اینکه ساختمان از پایین و از فونداسیون ساخته شود از بالا با اجرای سقف ها و ستونها به مرحله اجرای فونداسیون می رسد.قبل ازتوضیح در خصوص تاپ دان لازم است ابتدا توضیحی در خصوص بارِت داده شود . بارِت یک کلمه فرانسوی بوده و …
….