دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و سی و دو 132
بن بست نیلینگ ! ، شرح آثار حقوقی و کیفری پایدارسازی دیوارهای گود به روش نیلینگ ( میخکوبی nailing ) و انکراژ برای سازندگان و پیمانکاران و شرح مسئولیتهای آن برای مهندسین ناظر و مجریان ذیصلاح با بازخوانی 5 پرونده ، و شرح قانون غازها !
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
موضوع این جلسه یکی از مباحث بسیار مهم بوده که مربوط به نیلینگ و انکراژ و شرح آثار حقوقی آن برای ناظرین و مجریان و سازندگان می باشد. روش نیلینگ بیشتر در پروژه های راهسازی که خارج از شهر و حوزه ساخت و ساز شهری می باشد استفاده می شود. روش نیلینگ به دلیل استفاده از ماشین آلاتی مانند دریل واگن و نهایت سوراخ کاری زیر ساختمان همسایه و تزریق بتن ؛ می تواند در حین انجام این سلسله عملیات، به ساختمان همسایه آسیب وارد نماید. روش انکراژ و نیلینگ شبیه به هم هستند و در کل به آنها روش میخکوبی هم اطلاق میشود.در این جلسه قصد داریم آثار حقوقی نیلینگ ؛ شامل ورود به حرز و یا حتی طبق نظر بعضی از وکلاء بحث تصرف عدوانی را مورد بررسی قرار دهیم. چرا که با اجرای نیلینگ ؛ به نوعی غیر قانونی وارد فضای ملک مجاور می شویم.
مطابق ماده 38 و 39 قانون مدنی، مالکیت امری محترم می باشد و کسی اجازه تصّرف و تعّدی و ورود به فضای ملک مجاور، بدون اجازه صاحب ملک را ندارد در غیر اینصورت جرم محسوب می شود . مواد زیادی از جمله ماده 30 و 38 و 39 و 132 و 951 قانون مدنی کشور به این موضوع اشاره کرده اند. اما بحث اصلی جلسه ما در خصوص ماده 38 و 39 می باشد. در قانون مجازات اسلامی در ماده 691 و 692 بطور کامل به این موضوع به عنوان یک جرم پرداخته شده است و حتی برای آن حبس در نظر گرفته شده است. در ماده 690 هم به شرح کاملی از این موضوع پرداخته شده است. از حیث آسیب و خسارات وارده به ملک همسایه درحین اجرای عملیات، شامل تخریب و یا ترک خوردن ملک مجاور در ماده 677 قانون مجازات اسلامی به صراحت تشریح شده است.
در تصویر زیر اجرای عملیات نیلینگ و استفاده از سولجرپایل به همراه انکراژ نشان داده شده است.در روش انکراژ میلگردهای نصب شده درداخل خاک به روش پیش تنیدگی کشیده شده و بعد از تزریق بتن آزاد می شود.در این تصویر تعدادی از سولجر ها نصب نشده اند و اعضای مایل هم به طور کامل اجرا نشده اند .بیشتر قصد ما از نشان دادن این تصویر برای افرادی است که هیچ گونه ذهنیت و تجربه ای در خصوص روش نیلینگ و انکراژ نداشته اند.
این تصویر گودبرداری؛ مربوط به شهر تهران می باشد.
اما ماده 38 قانون مدنی چه میگوید؟ اگر دقت کرده باشید در الفاظ عمومی و معاملات همیشه می گویند که 6 دانگ یک خانه. منظور از عدد 6 در این مورد به جهت 6 جهت اطراف یک ملک می باشد شامل :
شمال و جنوب و شرق و غرب و بالا و پایین. این 6 جهت در واقع 6 دانگ یک ملک محسوب می شوند. جهات شمال و جنوب و شرق و غرب را حدود اربعه گویند که مالک اجازه تجاوز بیش از حدود اربعه را ندارد.اما در خصوص جهات بالا و پائین لازم به ذکر است که زیر ملک تا هسته زمین و از بالا تا بینهایت متعلق به مالک می باشد و دراین حدود کسی اجازه تعرض ندارد مگر اینکه قانون استثناء کرده باشد.اگر کسی به واسطه حفر قنات و یا هر گونه ساخت و سازی ویا از سمت بالابه ملکی تعرض نماید این تجاوز ورود به حرز و یا تصرف عدوانی اطلاق می شود که البته تعیین نوع آن بستگی به نظر قاضی دارد.که در ذیل این پاراگراف نامه دادستان محترم استان خراسان رضوی در این خصوص را به نظر شما می رسانیم.
پس ورود به ملک مجاور به هر طریقی جرم است و می توان در مراجع قضایی آن را به عنوان جرم پیگیری کرد. حتی در بحث تاور کرین ها که در یک ساختمان درحال ساخت از روی فضای املاک مجاور عبور می کند هم بحث ورود به حرز بوده و می توان قانوناً آن را پیگیری کرد و می توان اجرت المثل ایام کاری را درخواست کرد و یا قانوناً از این کار ممانعت به عمل آورد. البته لازم به ذکر است که این قانون برای عبور هواپیما ها از بالای ملک و خطوط مترو از زیر ملک استثنا قائل شده است و نمی توان دراین خصوص به مراجع قضایی مراجعه کرد مگر اینکه عبور مترو باعث ترک و یا آسیب به ملک شود.
نامه دادستانی استان خراسان رضوی به رئیس سازمان نظام مهندسی استان خراسان رضوی
“ممنوعیت قانونی انجام نیلینگ در ملک غیر”
نامه شماره 3251/م د مورخ 13/2/1394 جناب َآقای صادقی دادستان محترم عمومی انقلاب مشهد به ریاست محترم سازمان نظام مهندسی استان خراسان رضوی.
جناب آقای رئیسی
سلام علیکم؛
با احترام با عنایت به این که حسب مفاد ماده 38قانون مدنی، “مالکیت زمین مستلزم مالکیت فضای محاذی آن است تا هرکجا بالا رود و همچنین است نسبت به زیر زمین، بالجمله مالک حق همه گونه تصرف در هوا و فراز گرفتن دارد مگر آنچه قانون استثناء کرده باشد”. لذا در مواردی که جهت انجام ساخت و ساز نیاز به استفاده از روشهایی مانند نیلینگ و انکرینگ می باشد که ورود به زیر ملک مجاوراجتناب ناپذیر است ، مقتضی است به کلیه عوامل ذیربط از جمله مهندسین ناظر و مالک بدواً صراحتاً و سریعاً اعلام وابلاغ فرمائید که قبل از ورود به حریم ملک مجاور …
….