دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه دوازده 12
بخش دوم از نحوه گزارش نویسی در مرحله گودبرداری ( خاکبرداری )
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
- در جلسه قبل بخش اول از مباحث گزارشنویسی در رابطه با گودبرداری به اختصار شرح داده شد. درخصوص آنکه در هنگام خاکبرداری و قبل از اجرای فونداسیون چگونه باید سپر خاکی برداشته شود صحبت گردید. همچنین در رابطه با چگونگی اجرای سازه نگهبان جایگزین (مانند بادبندهای ضربدری و یا دیوار حائل و یا دیوار آجری) به جای سپر خاکی توضیح داده شد و ذکر گردید که در همان ابتدا نباید به صورت کامل سپر خاکی برداشته و مقابل پی ملک مجاور کاملا خالی شود تا مثلاً آرماتوربند و یا آهنگر بخواهد بیست روز دیگر شروع به انجام کار نماید. همانطور که گفته شد بایستی مرحله به مرحله سپر خاکی برداشته شود و به جای آن طبق نقشه محاسباتی، سازه نگهبان بادبند ضربدری و یا دیوار حائل و یا دیوار آجری (که آجر آن زنجاب شده) اجرا گردد. لازم است مهندس ناظر این موارد را به صورت کتبی و شفاهی به مالک اعلام نماید. ضمناً پشت دیوار 35 سانتیمتری آجری که حکم دیوار حائل برای تحمل فشارهای سربار ملک همسایه وارد به خاک را دارد بایستی بتن بسیار رقیق و یا دوغاب ماسه سیمان (مانند دوغاب کاشی کاری) ریخته شود. همچنین استفاده از مش میلگرد نیز مفید خواهد بود. حال با تمام این اوصاف، ممکن است مالک به هر دلیلی بدون اجرای سازه نگهبان، خاکبرداری را انجام دهد و یا ابتدا سازه نگهبان را اجرا کرده ولی سپر خاکی را به طور کامل بردارد و در هر صورت عملیات خاکبرداری مطابق با نقشههای مصوب نبوده و مورد تایید مهندس ناظر نباشد. در این حالت که مهندس ناظر متوجه میشود این عملیات با ریسک همراه است و ممکن است به او آسیب وارد شود بایستی سریعاً گزارش خاکبرداری را به شهرداری (برای شهر تهران به دفتر خدمات الکترونیک) ارائه نماید و “خلاف دارد” را علامت بزند.
- ضمناً در گزارشهای قبلی که در جلسه یازدهم عنوان گردید نیز بایستی “خلاف دارد” علامت زده شده باشد. اگر به متن گزارشهای نمونه توجه کنید مشاهده میکنید که “خلاف دارد” علامت زده شده است (برای شهرهایی که فرم گزارش مخصوص دارند). در خصوص برخی شهرستانها که فرمت گزارش مخصوص ندارند در متن گزارش بایستی ذکر شود که عملیات دارای خلاف میباشد. همچنین در متن توضیحات گزارش بایستی اشاره شود که مالک سازه نگهبان را مطابق با نقشه های مصوب اجرا نمی نماید (فعل مضارع) و روش خاکبرداری برای برداشتن سپر خاکی اشتباه میباشد. در این گزارش بایستی خطاب به شهرداری اعلام شود: «خواهشمند است مالک را موظف نمایید مطابق با نقشه های مصوب، سازه نگهبان را اجرا نماید و همچنین برای خاکبرداری و اجرای سازه نگهبان، از مجری صاحب صلاحیت استفاده نماید.» در این خصوص در سرفصل مخصوص به خود به طور مفصل درباره نحوه گزارشنویسی این موضوع صحبت خواهد شد و پیچیدگیهای موضوع شرح داده میشود. در اینجا فقط اشاره مختصری به کلیات موضوع میگردد. قطعاً سولات زیادی در این زمینه وجود دارد که لازم است صبور باشید تا به سرفصل آن برسیم. ابتدا بایستی پیشنیازهای موضوع بیان گردد.
- مهندسان ناظر باید توجه خاص داشته باشند که در گزارش خاکبرداری، نباید دستور توقف عملیات اجرایی را بدهند. این موضوع بسیار خطرناک است چون اگر ساختمانهای مجاور ریزش کند مهندس ناظر متهم اصلی خواهد بود. در صورتیکه در هنگام انجام عملیات خاکبرداری، مالک سازه نگهبان را اجرا نکند مهندس ناظر بایستی در گزارش خود بنویسد: «لازم است ادامه عملیات خاکبرداری متوقف شده و مالک سریعاً نسبت به پایدارسازی دیوارههای گود و پلاکهای مجاور و اجرای سازه نگهبان اقدام نماید.» بنابراین مهندس ناظر نباید در گزارش خاکبرداری دستور توقف بدهد. در این خصوص در مباحث آینده پروندههای مربوطه را بازخوانی خواهیم کرد. البته نظر برخی کارشناسان بر آن است که در گزارش بیان شود «انجام هرگونه فعالیت به جز اجرای سازه نگهبان و پایدارسازی دیوارههای گود و پلاکهای مجاور بایستی متوقف گردد.» این جمله کامل نبوده و تاثیر چندانی در تبرئه مهندس ناظر در دادگاه ندارد. طی صحبتی که با یکی از قضات محاکم قضایی و تعداد زیادی از کارشناسان رسمی دادگستری صورت گرفت، ایشان اظهار داشتند که توقف سایر کارها، تاثیری در ناصحیح بودن اجرای سازه نگهبان ندارد و نمیتواند مهندس ناظر را تبرئه کند. به عبارت دیگر بایستی اشکالات سازه نگهبان در گزارش بیان گردد که در ادامه مطالب در سفر دوم به آن پرداخته میشود. در حال حاضر این جمله بهطور کلی توضیح داده شد و کاربرد آن در جای خود توضیح داده میشود. مطلب بعدی آن است که در مرحله گودبرداری و سایر مراحل دیگر امکان ارائه هر تعداد گزارش به شهرداری وجود دارد و در این زمینه محدودیتی نیست. به عنوان مثال در یک پروژه در مرحله خاکبرداری بیش از پانزده گزارش ارائه شد به طوری که حتی در یک روز صبح و عصر گزارش ارسال گردیده است. موضوع بعدی آن است که اگر در مرحله گودبرداری، عملیات خاکبرداری بهطور صحیح انجام شده و سازه نگهبان نیز از نظر مهندس ناظر درست اجرا شده بود هیچگاه نباید در گزارش، سازه نگهبان را تایید کرد. اگر همه موارد صحیح انجام شده بود مهندس ناظر در هنگام پایان گودبرداری، در گزارش خود فقط ذکر کند:
«مراحل خاکبرداری به پایان رسیده» و “خلاف ندارد” هم علامت بزند. اگر مهندس ناظر در گزارش خود بنویسد
….