دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه صد و سه ۱۰۳
نحوه از کار انداختن کنتور اجرت المثل همسایه مجاور هنگامی که خسارت به ساختمان او وارد می نمائید ، شرح مسئولیت بنیاد مسکن روستایی و دهیاری ها در ساخت و ساز روستاها با بازخوانی پرونده های واقعی
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
هنگامی که در حین تخریب یا خاکبرداری، خساراتی به ساختمان مجاور وارد میشود و این خسارت آنقدر زیاد و جدی است که ساکنان پلاک مجاور با آتش نشانی تماس میگیرند و آتش نشانی بصورت مکتوب به آنها اعلام میکند که دیگر استفاده از این ساختمان مقدور نمیباشد و احتمال ریزش بر سر بهرهبرداران وجود دارد و حتی ستاد بحران شهرداری به بهرهبردار کننده ها نامه داده و آنها را ملزم به تخلیه ساختمان مینماید؛ همسایهها با استناد به نامهای که سازمان آتش نشانی و ستاد بحران شهرداری به آنها داده است؛ پیگیر تامین دلیل شده و برای طرح دعوا به دادگاه مراجعه نموده و از سازنده و مجری طرح شکایت میکنند. در دادگاه و درکارشناسی یک نفره، علت وقوع حادثه، و همچنین عوامل مؤثر در حادثه و درصد تقصیرات مشخص میشود. سپس پرونده با اعتراض روبرو شده و به کارشناسی سه نفره ارجاع داده می شود. در آنجا نیز نسبت به درصدهای تقصیر اعتراض شده و پرونده به هیات کارشناسی 5 نفره ارجاع میشود. پس از آن رای دادگاه بدوی صادر میگردد. سپس به دادگاه تجدیدنظر ارسال میشود که این روند در حدود یکسال ونیم طول میکشد. در نهایت دو ونیم سال بعد، احکام صادر میشود. در این بازه زمانی 2 ساله که اطاله دادرسی در دادگاه است، همسایگان در منزل خود ساکن نبوده و در مکان دیگری(که محل استقرار آنها به هیچ کسی ارتباطی ندارد) زندگی میکردند. بایستی اجرت المثل ایامی که بخاطر خسارت وارده از طرف سازنده و … به ساختمان، همسایهها خارج از منزلشان زندگی کردهاند، محکومین به نسبت تقصیرشان پرداخت کنند.
اجرت المثل یعنی اجاره ماهیانه، اجرتی که مثل آن ساختمان است. اجرتالمثل اصطلاحی حقوقی است ؛ یعنی همان اجاره بهای آپارتمان در مدت آن دوسال. هزینه اجرتالمثل بسیار سنگین و کمرشکن است و اگر همسایه علاوه بر خسارت تعمیر و بازسازی، اجرتالمثل دو سالی که ساختمانش را ترک کرده است را از شما بخواهد، شما کاری نمیتوانید انجام دهید.
- وقتی سازندهای به علت بی احتیاطی خساراتی را به ساختمان همسایه وارد میکند، و همسایه نامهای را از آتش نشانی و شهرداری و ستاد بحران مبنی بر عدم قابلیت سکونت آن ساختمان ؛اخذ میکند و نهایتاً به دادگاه ارائه میدهد. این نامه مانند سند بوده و قطعا کارشناس رسمی دادگستری، نامه ستاد بحران شهرداری را میپذیرد، بنابراین، آثار خسارت در طول دادرسی وجود دارد. حال فرض کنیم در اولین جلسه دادگاه که بعد از یک ماه تشکیل میشود، قاضی پیشنهاد دهد که طرفین باهم مصالحه کنند. همسایه خسارت یک میلیارد تومانی طلب میکند و سازنده هم نمیپذیرد. سازنده با وکیلش مشورت میکند و آقای وکیل طرحی به سازنده میدهد مبنی بر اینکه با ترکیب ماده 329 و مقررات ملی ساختمان، بجای پرداخت کردن این مبلغ، همسایه را ملزم به پذیرش تعمیر و بازسازی میکنیم. با این وجود کل مدت زمان دادگاه در حدود دو سال طول میکشد که سازنده میبایست اجرتالمثل آن دو سال ، مبلغی در حدود 800 میلیون تومان را پرداخت نماید. این اجرت المثل مانند کنتور روزشمار به پای مقصرین(سازنده-مجری-ناظر-طراح و…) نوشته میشود.
روش متوقف کردن کنتور اجرتالمثل که ابداع این روش توسط مهندس میررضوی صورت گرفته است
برای متوقف کردن کنتور اجرت المثل باید در همان ابتدای امر که به همسایه خسارت وارد میشود، سازنده به طرفیت همسایه دادخواستی را به دادگاه ارائه دهد. بدین معنا که سازنده خواهان و همسایه خوانده پرونده میشود. در این دادخواست الزام همسایه به تعمیر و بازسازی ساختمان توسط سازنده تقاضا میشود.
- این روش کاملاً بر پایه اصول اخلاقی و حقوقی میباشد. در این روش سازنده دادخواست مقاومسازی میدهد یعنی میپذیرد که فعل زیانباری را به صورت غیر عمد انجام داده است. و به قاضی عنوان میکند که میخواهد ساختمانش را مقاوم سازی کند و این کار نیاز به ملزم کردن همسایه به تعمیر و مقاومسازی توسط سازنده میباشد. بدین معنی که همسایه اجازه بدهد که سازنده با هزینه خودش اینکار را انجام دهد، لیکن همسایه اجازه نمیدهد. سازنده بمنظوراثبات این ادعا بایستی تامین دلیل کند. یعنی یک کارشناس رسمی دادگستری از شورای حل اختلاف اختیار کند و در تامین دلیل،درخواست کرده باشد که همسایه را ملزم به تعمیر و بازسازی نماید. و عدم همکاری همسایه و تمایل سازنده برای اخذ پروانه مقاوم سازی از شهرداری به هزینه سازنده را در گزارشش قید کند. همچنین بایستی اظهارنامه قضایی با مضمون همکاری همسایه جهت مقاومسازی برای …
….