دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد
جلسه یک 1
نحوه صدور پروانه ساختمانی
و اشاره ای به مسئولیت های مهندسین طراح معماری و طراح سازه و مسئولیت مهندس مجری
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
بخش 1 (ویس اول) :
آشنایی با الفبای ساخت و ساز شهری و مراحل صدور پروانه ساختمانی
مراحل تقاضای صدور پروانه ساختمانی
تعریف و روش اخذ “دستور نقشه”
نحوی تعیین سطح اشغال ، تعداد طبقات، تعداد زیرزمین و حد اصلاحی در صورت وجود
وظایف و مسئولیت شهرداری و مهندسین طراح(معماری و عمران) قبل از صدور پروانه
برای ساخت هر ساختمانی در یک شهر ابتدا مالک میبایست به شهرداری مراجعه کرده و تقاضای صدور پروانه ساختمانی برای ساخت و ساز ملک نماید.
شهرداری مامور بازدیدی برای بازدید از ملک ارسال میکند (در شهر تهران دفاتر خدمات الکترونیکی وجود دارند که مامور بازدید این دفاتر از ملک بازدید میکنند) قبل از تاسیس این دفاتر مامورین بازدید از سوی شهرداری مناطق ارسال میشدند؛ در سایر استانها مامورین بازدید از شهرداری ها برای بازدید ملک انتخاب میشوند.
مامور بازدید، سطح اشغال زمین را برای ساخت ساختمان مشخص میکند؛ به عنوان مثال زمینی که دارای 200 متر مربع مساحت است چه مقداری از آن برای سطح اشغال ساختمان مجاز است. همچنین مامور بازدید تعداد طبقات، تعداد زیرزمین و در صورت لزوم حد اصلاحی را هم مشخص کرده و آن را کتباً به مالک اعلام میکند. به این برگهای که شامل سطح اشغال، تعداد طبقات، تعداد زیرزمین و در صورت لزوم حد اصلاحی است و شهرداری به مالک ارائه میکند اصطلاحاً دستور نقشه میگویند.
مالک با مراجعه به مهندس طراح معمار دستور نقشه را به او میدهد. (مهندس معمار میبایستی پروانه اشتغال طراحی نقشه های معماری از سازمان نظام مهندسی استان خود را داشته باشد.) مالک از مهندس معمار میخواهد با توجه به دستور نقشه و ضوابط شهرسازی و خواسته هایی که خودش دارد، نقشه های معماری را برای زمین مذکور طراحی و تائیدیه نقشه های معماری را از شهرداری برای وی اخذ نماید. سپس مالک با نقشه های معماری تائید شده به یک مهندس عمران که دارای پروانه اشتغال محاسبات ساختمان از سازمان نظام مهندسی استان میباشد مراجعه نماید.
بخش 2 (ویس دوم) :
مسئولیتها و وظایف مهندس محاسب(طراح سازه) در مرحله صدور پروانه ساختمانی.
جایگاه شهرداری و سازمان نظام مهندسی در تایید نقشه های سازه.
مسئولیت سازمان های نظام مهندسی ( کنترل مضاعف در برخی استانها ) در قبال کنترل و مهر و امضای نقشه های سازه طراحی شده توسط مهندس محاسب
بر اساس مبحث دوم مقررات ملی ساختمان ” صرفاً “مهندس محاسب به لحاظ حقوقی در قبال نقشه های طراحی سازه مسئول است .