برای دریافت فایل PDF کلیه جلسات بصورت یکجا به واتسآپ 09900992534 درخواست ارسال کنید
دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد

جلسه پنجاه و شش 56
توضیحات بیشتر در رابطه با انطباق ماده ۳۲۹ قانون مدنی با مقررات ملی ساختمان ، بازخوانی دو پرونده برای رعایت موارد ایمنی و فنی و شهرسازی توسط ناظر در حین ساخت ، لزوم توجه مهندسین ناظر به تاریخ پایان اعتبار پروانه ساختمانی
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در رابطه با انطباق ماده 329 قانون مدنی با مقررات ملی ساختمان پیچیدگی هایی وجود دارد که به شرح آن میپردازیم:
زمانیکه قرارداد مشارکت در ساختی مابین صاحب زمین و سازنده منعقد میگردد درصورتیکه کیفیت اجرای کار مطلوب نباشد و استحکام سازه زیر سوال برود و در پی آن صاحب زمین در دادگاه عمومی علیه سازنده طرح شکایت کند در این حالت کارشناسان رسمی دادگستری هزینه طرح تقویت و یا اصلاح آن را براورد میکنند و سهم پرداخت هزینه به نسبت سهم مشارکت در ساخت توسط سازنده پرداخت میشود اما همانطور که در جلسه قبل نیز اشاره شد پرداخت وجه نقد باعث اصلاح ساختمان نخواهد شد بنابراین طبق ماده 329 قانون مدنی و مقررات ملی ساختمان میتوان این موضوع را مطابق آدابی که توضیح خواهیم داد به قاضی تفهیم نمود.
ماده 329 قانون مدنی دو بخش دارد بخش اول بیان میکند، که اگر کسی خسارتی به خانه یا بنایی وارد کند باید آن را به مثل صورت اول بنا نماید در بخش دوم پرداخت هزینه خسارت را به شرط عدم امکان اصلاح آن ذکر کرده است.
اگر چنانچه خواهان در متن دادخواست خود دریافت خسارت از سازنده بابت عدم استحکام سازه را طلب کند این خواسته از جنس پول نقد است درواقع محکومٌ به و خواسته میبایست از یک جنس باشند درنتیجه رای قاضی نیز برای محکومٌ به میبایست از جنس خواستة خواهان باشد که گاهی این اتفاق در پروندهها رخ میدهد و وجه نقد بابت اصلاح به خواهان از جهت عدم استحکام سازه پرداخت میگردد.
با توجه به توضیحات فوق، عده ای معتقدند اگر چنانچه خوانده در دادگاه طبق ماده 329 قانون مدنی اعلام نماید که پرداخت وجه نقد برای اصلاح سازه صحیح نیست و میبایست به مثل صورت اول بنا شود، در این حالت خواهان میتواند مدعی شود که محکومً به میبایست از جنس خواسته بوده و لازم است خوانده نسبت به پرداخت وجه نقد اقدام کند. درنتیجه استناد به ماده مذکور توسط خوانده منتفی خواهد شد.
اما راهکاری برای رفع این مشکل نیز طبق قواعد و قوانین حقوقی وجود دارد: خواندگان پرونده (ناظر یا سازنده یا …) میبایست در جلسه اول قرار عدم استماع دعوی یا قرار رد دعوی را مطابق ماده 89 قانون آیین دادرسی مدنی از قاضی مطالبه کنند این موضوع در جلسه تجدید نظر نیز میتواند اقامه شود با این توضیح که “خواهان درخواست وجه نقد کرده و محکومً به نیز میبایست از جنس وجه نقد باشد بنابراین پرداخت این وجه لزوما باعث اصلاح ساختمان نخواهد شد در نتیجه لازم است خواهان، خواسته خود را تغییر داده و درخواست رفع خسارت یا درخواست اجرای طرح تقویت سازه را نماید”
در چنین شرایطی قاضی خواهان را ملزم به تغییر دادخواست خود خواهد کرد به این دلیل که پرداخت وجه نقد، تضمینی بر اصلاح سازه نخواهد بود. بنابرین روال رسیدگی به پرونده در جلسه دادرسی نیز تغییر خواهد کرد. این موضوع در برخی پروندهها اتفاق افتاده و قاضی صراحتا بیان کرده است که مانعی به عنوان ماده 329 قانون مدنی و مقررات ملی ساختمان وجود دارد که در این حالت خواسته نمیتواند از جنس وجه نقد باشد. در نتیجه جایگاه ناظر نیز به حال اول بر میگردد زیرا اجرای طرح تقویت و یا اصلاح سازه میبایست تحت نظارتِ ناظر صورت پذیرد و در نهایت ناظر حکم تائید و انطباق سازه با طرح را صادر نماید.
گاهی نیز پیش میآید که خواهان مدعی میشود که سازنده صلاحیت اجرای ساختمان را ندارد که در اینصورت نیاز به حضور مجری ذیصلاح خواهد بود بنابراین ذکر این موضوع که ساختمان باید توسط مجری صاحب صلاحیت اجرا شود، در کلیه گزارشات ناظر اهمیت خود را نشان میدهد. همچنین نقشههای طرح تقویت نیز میبایست توسط مهندس محاسب تهیه گردد.
- حالت بحث برانگیز دیگری نیز وجود دارد، که کارشناس رسمی دادگستری اعلام میکند ساختمان قابل اصلاح نبوده و اجرای طرح تقویت ممکن نیست و نیاز به تخریب و نوسازی میباشد و هزینه تخریب و نوسازی را با کسر مصالح قدیمی براورد مینماید. این شرایط دو حالت دارد حالت اول اینکه به استناد ماده 329 قانون مدنی و مقررات ملی ساختمان میتوان استدلال کرد که پرداخت هزینه، تضمینی برای تخریب و نوسازی نیست و باید ساختمان به مثل صورت اول بنا شود بنابراین مبلغ براورد به حساب دادگاه واریز میشود و تا سقف این مبلغ برای نوسازی تحت نظارت ناظر اقدام می گردد.
برای شرح حالت دوم نتیجه یک پرونده واقعی را بررسی میکنیم:
ساختمانی 16 واحده در خیابان پاسداران تهران بود که صاحب زمین از سازنده به علت عدم استحکام سازه طرح شکایت میکند که در نتیجه هیات کارشناسی هفت نفره دستور تخریب و نوسازی ساختمان را صادر میکنند از طرفی …
….