برای دریافت فایل PDF کلیه جلسات بصورت یکجا به واتسآپ 09900992534 درخواست ارسال کنید
دوره آموزش جامع حقوق مهندسی در ساخت و ساز شهری ایران با تدریس استاد کامیار میررضوی پژوهشگر و مدرس حقوق مهندسی ایران حاصل بیش از 20 سال تحقیق و پژوهش ایشان است این دوره ها طی چندین سال بصورت آنلاین تدرس شده است و بیش از 300 هزار نفر از مهندسین از سراسر ایران و خارج از کشور بصورت آنلاین تاکنون از این آموزش ها بهره برده اند و در حال حاضر بصورت متمرکز جهت سهولت دسترسی در اختیار شما قرار گرفته است امیدواریم این آموزش ها باعث ارتقاء سطح دانش حقوقی مهندسان شده و امنیت شغلی و اطمینان خاطر را برای جامعه فهیم مهندسی کشور ایران فراهم سازد

جلسه صد و دو 102
شرح مسئولیت ناظر نقشه برداری در کنترل درز انقطاع ، شرح مسئولیت ناظر سازه در عملیات تخریب ساختمان قدیمی ، شرح ناظر جایگزین ! ، شرح ” زمان موثر ” در گزارشهای مهندسین ناظر ، تاثیر محرومیت اعضای پشت پروانه در محرومیت شرکت حقوقی با بازخوانی پرونده
خلاصه ای کوتاه از این جلسه آموزشی
در رابطه با “کنترل درز انقطاع” که از مسئولیتهای ناظرین نقشه برداری میباشد، بین برخی از کارشناسان ماده 27 نظام مهندسی و کارشناسان دادگستری اختلاف نظر اندکی وجود دارد. البته اغلب کارشناسان متفق القول هستند که کنترل درز انقطاع از وظایف مهندس ناظر نقشه برداری است. اما مواردی وجود دارد که کارشناس دادگستری نظری غیر از این داده اند،که مهندس میررضوی ایشان را مجاب به اصلاح نظریه خود کرده اند.
همانطور که قبلاً هم بیان گردیده است، در کارهای پنج ناظره که ناظر نقشه برداری وجود دارد، مسئولیت کنترل درز انقطاع، حدود اربعه زمین، بَر، کَف، حَد اصلاحی، رقوم ارتفاعی ساختمان، جانمایی ستونها (که اگر به درستی تعیین نشود ممکن است باعث حذف پارکینگ شود)، جانمایی چاله آسانسور؛ جزء شرح مسئولیتهای مهندس ناظر نقشه برداری است. و اگر ناظر نقشه برداری وجود نداشته باشد، مسئولیتهای ناظر نقشه برداری عملاً بر عهده ناظر معماری است.
بازخوانی یک پرونده اول
در سال 1395 مهندس ناظری در رشته معماری که در دادگاه عمومی بابت عدم رعایت درز انقطاع به پرداخت 10% خسارت محکوم شده بود به انجمن حقوق مهندسی (مهندس میررضوی) مراجعه نمود. ساختمان 7 طبقه مورد نظر در حوالی مرکز شهر قم، در هنگام احداث، بدون رعایت درز انقطاع بنا گردید و به یکی از پلاکهای مجاور که دو طبقه و قدیمی ساز بود،کاملاً چسبیده بود. طراح هم در نقشه؛ درز انقطاع را 15 سانتیمتردرنظرگرفته بود. همسایه مجاور با مراجعه به شورای انتظامی طرح شکایت میکند. بین سازنده و همسایه توافقی صورت میپذیرد، ولی چون سازنده حاضر به پرداخت خسارت نمیشود، همسایه با مراجعه به دادگاه عمومی طرح دعوا میکند. قاضی، کارشناس رسمی دادگستری در رشته راه و ساختمان را مامور بررسی این موضوع میکند. در کارشناسی یک نفره سازنده 90%، مهندس ناظر معماری 10% تقصیر گرفتند. در صورتیکه این ساختمان ناظر نقشه برداری هم داشت. نظریه کارشناسی یک نفره که اعلام میشود بحث بر این بود که اعتراض کنند تا پرونده به هیأت کارشناسی سه نفره ارجاع شود ولی جناب مهندس میررضوی از انجمن حقوق مهندسی با کارشناس دادگستری تماس گرفته و بیان کردند که نظریه ایشان اشتباه است و بجای ناظر معماری میبایست ناظر نقشه برداری را عنوان میکردند. زیرا مادامیکه ناظر نقشه برداری وجود دارد، ناظر معماری اصلاً مسئولیتی در قبال کنترل درز انقطاع ندارد. و در ضمن ناظر هماهنگ کننده هم میتواند درصدی تقصیر بگیرد.کارشناس دادگاه در پاسخ میگوید : خیر، بنده گزارش را نوشتهام و کنترل درز انقطاع، ارتباطی به ناظر نقشه برداری ندارد.
مهندس میررضوی در پاسخ به کارشناس اینگونه می فرمایند که بنده دادخواستی برای ناظر معماری تهیه میکنم که از شما در دادسرای انتظامی کانون کارشناسان شکایت کند مبنی بر اینکه نظریه کارشناسی شما اشتباه و برخلاف مباحث حقوقی و مقررات ملی و درک صحیح از شرح وظایف ناظران است. و در مرحله بعد، در لایحه دفاعیه در دادگاه از کارشناسی یک نفره (برای کارشناس سه نفره اعتراض نخواهیم فرستاد) درخواست ادای توضیحات خواهیم کرد که به چه علت نظریه اشتباه نوشته و اصرار بر این دارید که ناظر معماری را مقصر کنید.کارشناس رسمی دادگستری بعد از این گفتگو، بررسیهای لازم را انجام داد و نظریه اصلاحیه را به دادگاه تقدیم کرد و بر اساس آن نظریه اصلاحیه، ناظر معماری تبرئه و ناظر نقشه برداری 10% تقصیرگرفت.
- نکات قابل توجه در این پرونده این است که باید بدانیم کنترل درز انقطاع بر عهده ناظر نقشه برداری است و ناظر هماهنگ کننده میبایست این موضوع را طی مکاتبات مختلف، از ناظر نقشهبرداری استفسار نماید و در گزارشات خود، خطاب به شهرداری این موضوع را بنویسد.
- قبل از اجرای بتن ریزی فونداسیون ؛ به ستونها دقت نمایید که قبل از جاگذاری بیس پلیت برای ستونهای فلزی و موقع جاگذاری میلگردهای انتظار برای ستونهای بتنی (قبل از بتن ریزی فونداسیون) درز انقطاع رعایت شده باشد. و در صورتیکه مالک درز انقطاع را رعایت نکرده باشد، حتماً در موعد به شهرداری گزارش نمایید. ناظر نقشه برداری باید طی مکاتبهای با ناظر هماهنگ کننده (ناظر نقشه برداری از ناظر هماهنگ کننده رسید دریافت کند) و ناظر هماهنگ کننده هم به شهرداری گزارش نماید. اغلب کارشناسان رسمی دادگستری اطلاعات کافی ندارند و گزارشات اشتباه مینویسند. تعداد کارشناسان خبره در سطح کشور به بیست نفر هم نمیرسد.
وقتی کارشناس رسمی دادگستری گزارش اشتباه نوشت؛ اولین کاری که میکنید این است که به دادسرای انتظامی کانون کارشناسان رسمی دادگستری یا دادسرای انتظامی ماده 187 طرح دعوا میکنید …
….